Pomysł na te zapiekanki zrodził się z potrzeby przygotowania szybkiej kolacji na ciepło. W lodówce zostało mi pół małego podgotowanego kalafiora, do tego dorzuciłam kawałek polędwicy, kilka małych pieczarek i zalałam masą jajeczno-śmietanową. Wierzch przyozdobiłam tartą mozzarellą, która ładnie się zrumieniła w piekarniku. I wyszło pysznie i sycąco!
Składniki na 3 porcje
- pół główki małego kalafiora (podgotowanego)
- 3 plastry polędwicy z kurczaka
- 4-5 pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 jajka
- 200ml śmietanki słodkiej 15%
- tarta mozzarella
- przyprawy: jarzynka, pieprz ziołowy, słodka papryka
Sposób przygotowania
W naczynkach do zapiekania rozkładamy różyczki kalafiora, na to rozkładamy kawałki wędliny i pieczarki. Farsz zalewamy mieszanką jaj ze śmietanką i przyprawami. Na wierzchu rozkładamy warstwę sera. Zapiekamy ok. 10-15 minut w 180 st C (aż masa jajeczna się zetnie, a ser przyrumieni).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz