środa, 17 marca 2010

Mini zapiekanki z kalafiorem, wędliną i pieczarkami

Pomysł na te zapiekanki zrodził się z potrzeby przygotowania szybkiej kolacji na ciepło. W lodówce zostało mi pół małego podgotowanego kalafiora, do tego dorzuciłam kawałek polędwicy, kilka małych pieczarek i zalałam masą jajeczno-śmietanową. Wierzch przyozdobiłam tartą mozzarellą, która ładnie się zrumieniła w piekarniku. I wyszło pysznie i sycąco!



Składniki na 3 porcje
  • pół główki małego kalafiora (podgotowanego)
  • 3 plastry polędwicy z kurczaka
  • 4-5 pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 jajka
  • 200ml śmietanki słodkiej 15%
  • tarta mozzarella
  • przyprawy: jarzynka, pieprz ziołowy, słodka papryka

Sposób przygotowania

W naczynkach do zapiekania rozkładamy różyczki kalafiora, na to rozkładamy kawałki wędliny i pieczarki. Farsz zalewamy mieszanką jaj ze śmietanką i przyprawami. Na wierzchu rozkładamy warstwę sera. Zapiekamy ok. 10-15 minut w 180 st C (aż masa jajeczna się zetnie, a ser przyrumieni).

Smacznego!

Brak komentarzy: