niedziela, 21 czerwca 2009

Leniwe

Prawdziwe leniwe...najpierw 3 dni przekładałam ich zrobienie, a jak już je zrobiłam to aż 2 tygodnie czekały na swoją publikację. Ale czemu nazywają je pierogami - to ja do dziś nie wiem. Zbyt leniwa jestem, by to sprawdzić :)



Składniki (dla naszej dwójki na dwa dni starczyło:)
  • 600g twarogu
  • ok. 1,5 szkl. mąki (na początku dałam szklankę, a potem dodawałam resztę, aby ciasto swobodnie ulepić)
  • 3 jajka - osobno żółtka i białka
Dodatkowo
  • cukier kryształ do posypania
  • cynamon do posypania
Sposób przygotowania

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka oraz mąkę. Do wymieszanej masy domieszać ubitą pianę z białek. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. To moje pierwsze leniwe w życiu, zatem składniki dobrałam na oko. Ulepić z ciasta małe wałeczki, spłaszczyć je od góry nożem i odkrajać małe kwadraciki. Gotować we wrzątku, od momentu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze chwilę gotować. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem posypać cynamonem i cukrem.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

2 komentarze:

majka pisze...

Uwielbiam leniwe! To smak dziecinstwa :) Tylko ja tez jestem strasznie leniwa i wciaz odkladam ich zrobienie chociaz "chodza" za mna juz od dluzszego czasu :) Pozdrawiam :)

olalala pisze...

Mniam, mniam :). Uwieeelbiam leniwe! Cudne są z tym cynamonem.