Pogoda za oknem fantastyczna, zatem aż się nie chce w kuchni stać, tylko korzystać z tego pięknego lata, które jeszcze niedawno było bardzo deszczowe. Ale jeść trzeba, a że osobiście jestem zwolenniczką przynajmniej jednego ciepłego bądź letniego posiłku dziennie stąd pomysł na szybki obiad z dodatkiem gotowego fixu z torebki. Nie trzeba wtedy zbytnio martwić się o odpowiednią kompozycję przypraw, bo i tak będzie smacznie.
Składniki
- pierś indycza ok. 300g (moja pierś była znacznych rozmiarów, więc z reszty zrobiłam kilka grubszych kotlecików, które też się załapały do zdjęcia:)
- olej do podsmażenia
- torebka fixu do potraw chińskich
- ok. 300-400ml wody
- warzywa: marchewka, kalarepka, papryka - u mnie wszystko pokrojone w słupki
- natka pietruszki do posypania
- brązowy ryż - gotowany ok. 30 min w osolonej wodzie
- ewentualnie dodatkowe przyprawy
Sposób przygotowania
Pierś kroimy na małe, krótkie paseczki. Podsmażamy na gorącym oleju. Zalewamy częścią wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy kilka minut. W reszcie wody rozprowadzamy fix z torebki i tak przygotowanym fixem zalewamy mięsko i warzywa. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem oprószamy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
1 komentarz:
Uwielbiam taką ekspresową chińszczyznę :D wygląda przepysznie! pozdrawiam, Alicja
Prześlij komentarz