sobota, 27 czerwca 2009

Indyk z ryżem po chińsku - wersja błyskawiczna

Pogoda za oknem fantastyczna, zatem aż się nie chce w kuchni stać, tylko korzystać z tego pięknego lata, które jeszcze niedawno było bardzo deszczowe. Ale jeść trzeba, a że osobiście jestem zwolenniczką przynajmniej jednego ciepłego bądź letniego posiłku dziennie stąd pomysł na szybki obiad z dodatkiem gotowego fixu z torebki. Nie trzeba wtedy zbytnio martwić się o odpowiednią kompozycję przypraw, bo i tak będzie smacznie.


Składniki
  • pierś indycza ok. 300g (moja pierś była znacznych rozmiarów, więc z reszty zrobiłam kilka grubszych kotlecików, które też się załapały do zdjęcia:)
  • olej do podsmażenia
  • torebka fixu do potraw chińskich
  • ok. 300-400ml wody
  • warzywa: marchewka, kalarepka, papryka - u mnie wszystko pokrojone w słupki
  • natka pietruszki do posypania
  • brązowy ryż - gotowany ok. 30 min w osolonej wodzie
  • ewentualnie dodatkowe przyprawy

Sposób przygotowania

Pierś kroimy na małe, krótkie paseczki. Podsmażamy na gorącym oleju. Zalewamy częścią wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy kilka minut. W reszcie wody rozprowadzamy fix z torebki i tak przygotowanym fixem zalewamy mięsko i warzywa. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem oprószamy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

1 komentarz:

Alicja w kuchni pisze...

Uwielbiam taką ekspresową chińszczyznę :D wygląda przepysznie! pozdrawiam, Alicja