Nasz obiadek na sposób czeski czyli gulasz i knedliki. Mieszankę gulaszową w proszku oraz knedliki zakupiliśmy w Pradze, tak w ramach zjadliwego souveniru - w domowych warunkach można przygotować dowolny gulasz i podać na przykład do kaszy, ziemniaczków bądź poznańskich bułek na parze. Przy opcji dużej ilości wolnego czasu można pokusić się o przygotowanie domowych knedliczków. Ja na pewno tak zrobię, jak już wykończymy nasze przywiezione zapasy :)
Składniki
- 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki, pokrojone w kostkę
- torebka gulaszu węgierskiego na 500g mięsa
- olej do podsmażenia
- 550-600 ml wody
- przyprawy do smaku, wedle gustu
- łyżka przecieru pomidorowego
- czerwona papryka marynowana (z braku świeżej)
- natka pietruszki
- ewent. suszona smażona cebulka
- gotowe knedliki do podgrzania na parze
Mięso podsmażamy na oleju, zalewamy wodą i dodajemy gulasz w proszku, mieszamy rozprowadzając proszek. Całość dusimy aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając (ok. 45 - 55 minut). Na końcu dodajemy przecier, pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i suszoną cebulkę. Doprawiamy do smaku. Podajemy z knedlikami przygotowanymi na parze.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
1 komentarz:
Knedliki! Mniam, mniam :).
Prześlij komentarz