Kurczaczka w takiej formie to ja uwielbiam. U mnie w domu robiło się go w taki sposób od zawsze - i zawsze wszystkim smakował. Dziś podałam go z młodymi ziemniaczkami oprószonymi koperkiem i pomidorowo-ogórkową mizerią. Dzięki pieczeniu w "rumim" nie musiałam dodawać żadnego oleju do mięska, a tym samym uzyskaliśmy smakowity sosik, który lubimy zjadać maczając w nim chlebek.
Składniki na 4 porcje
- 4 udka kurczaka
- przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, zioła
- młode marchewki - starte
- spora cebula - pokrojona w piórka
Sposób przygotowania
Udka natrzeć przyprawami i oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki, aby mięsko przeszło przyprawami (moje udka stały w lodówce ok. 2h). Namoczyć rzymski garnek (wymagane jest przynajmniej 15 minut). Mięsko przełożyć do garnka, obsypać przygotowanymi warzywami, nakryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 220 st C. i piekłam udka pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 st. C i piekłam bez przykrycia do ładnego zrumienienia skórki.
Udka natrzeć przyprawami i oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki, aby mięsko przeszło przyprawami (moje udka stały w lodówce ok. 2h). Namoczyć rzymski garnek (wymagane jest przynajmniej 15 minut). Mięsko przełożyć do garnka, obsypać przygotowanymi warzywami, nakryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 220 st C. i piekłam udka pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 st. C i piekłam bez przykrycia do ładnego zrumienienia skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz