Bardzo lubię kalarepkę, którą w sezonie letnim jadam z reguły na surowo. Tym razem postanowiłam zrobić z niej jarzynkę do obiadu.
Składniki
- 2 dorodne kalarepki
- kostka rosołowa
- ewent. łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka masła
- koperek lub natka pietruszki
- mąka do oprószenia
Sposób przygotowania
Kalarepkę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzamy. Ponownie stawiamy na ogień, dodajemy masło, oprószamy ziołami i mąką. Wszystko mieszamy. Podajemy na ciepło. W innej wersji można pod koniec gotowania kalarepki dodać łyżkę przecieru pomidorowego co lekko ożywi kolor dania. Wypróbowałam obie wersje i obie bardzo mi smakowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz