niedziela, 5 lipca 2009

Jarzynka do obiadu z kalarepki

Bardzo lubię kalarepkę, którą w sezonie letnim jadam z reguły na surowo. Tym razem postanowiłam zrobić z niej jarzynkę do obiadu.



Składniki
  • 2 dorodne kalarepki
  • kostka rosołowa
  • ewent. łyżka przecieru pomidorowego
Dodatkowo
  • łyżka masła
  • koperek lub natka pietruszki
  • mąka do oprószenia
Sposób przygotowania

Kalarepkę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzamy. Ponownie stawiamy na ogień, dodajemy masło, oprószamy ziołami i mąką. Wszystko mieszamy. Podajemy na ciepło. W innej wersji można pod koniec gotowania kalarepki dodać łyżkę przecieru pomidorowego co lekko ożywi kolor dania. Wypróbowałam obie wersje i obie bardzo mi smakowały.

Kliknij na obrazku aby powiększyć




Smacznego!

Brak komentarzy: