poniedziałek, 20 lipca 2009

Zapiekanka "musako-lazania"

Na musakę kupiłam za mało bakłażanów, na lazanię zbrakło makaronu - i w taki sposób powstał zapiekankowy mix. Bardzo smaczny.



Składniki
  • 3 małe bakłażany, pocięte na plastry
  • olej
  • 3 płaty makaronu lasagne szpinakowego
  • 500g mielonego mięsa
  • mieszanka ugotowanych warzyw: marchew, groszek, kukurydza
  • przecier pomidorowy
  • ulubione przyprawy
Na wierzch
  • sos beszamelowy: mleko + masło + mąka + gałka muszkatołowa + sól + pieprz
  • ser parmezan
Sposób przygotowania

Plastry bakłażanów oprószamy przyprawami, odstawiamy na 20 minut, potem smarujemy lekko olejem i podpiekamy w piekarniku do zrumienienia. Z mięsa, warzyw, przecieru i przypraw przygotowujemy gęsty sos mięsny typu bolognese. Naczynie żaroodporne wykładamy bakłażanami, na to wykładamy warstwę sosu mięsnego, przykrywamy makaronem. Na wierzchu rozkładamy gęsty sos beszamelowy (robię go na oko: 2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki - w razie potrzeby dodaję więcej składników) i posypujemy parmezanem. Pieczemy w 200 st. C. ok. 40 minut, aż makaron "dojdzie" a potrawa ładnie się zrumieni.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Brak komentarzy: