Na musakę kupiłam za mało bakłażanów, na lazanię zbrakło makaronu - i w taki sposób powstał zapiekankowy mix. Bardzo smaczny.
Składniki
- 3 małe bakłażany, pocięte na plastry
- olej
- 3 płaty makaronu lasagne szpinakowego
- 500g mielonego mięsa
- mieszanka ugotowanych warzyw: marchew, groszek, kukurydza
- przecier pomidorowy
- ulubione przyprawy
Na wierzch
- sos beszamelowy: mleko + masło + mąka + gałka muszkatołowa + sól + pieprz
- ser parmezan
Plastry bakłażanów oprószamy przyprawami, odstawiamy na 20 minut, potem smarujemy lekko olejem i podpiekamy w piekarniku do zrumienienia. Z mięsa, warzyw, przecieru i przypraw przygotowujemy gęsty sos mięsny typu bolognese. Naczynie żaroodporne wykładamy bakłażanami, na to wykładamy warstwę sosu mięsnego, przykrywamy makaronem. Na wierzchu rozkładamy gęsty sos beszamelowy (robię go na oko: 2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki - w razie potrzeby dodaję więcej składników) i posypujemy parmezanem. Pieczemy w 200 st. C. ok. 40 minut, aż makaron "dojdzie" a potrawa ładnie się zrumieni.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz