Te burgery to lekka modyfikacja moich kotlecików. Obydwoje uwielbiamy wszelakie wariacje z ziarenkami, a ta kompozycja szczególnie przypadła nam do gustu.
Składniki (wyszło mi 17 sztuk)
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 150g suchego ziarna czerwonej soczewicy
- szczypiorek
- papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
- kukurydza konserwowa
- 2 całe jajka
- do zagęszczenia masy użyłam: otręby pszenne, zarodki pszenne, mąka ziemniaczana, kawałek chleba namoczony i odciśnięty
- koper, natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, jarzynka i inne wedle uznania
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Soczewicę zalewamy wodą, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Warzywa podduszamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy razem i przyprawiamy. Formujemy burgery i smażymy je na patelni.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
2 komentarze:
mniam, takiego burgera to bym sobie zjadła :)
o u Ciebie tez dzisiaj króluje soczewica:) mi bardzo zasmakowała:)) takie burgery musza byc ekstra:)
Prześlij komentarz