wtorek, 28 lipca 2009

Mini-murzynki

Ostatnio brak mi czasu na publikację moich kulinarnych zachcianek, zatem dzisiaj prezentuję coś co już dawno zjedliśmy. A że nam smakowało więc z chęcią wrócę do tego przepisu. Bazowałam na recepturze muffinek mocno czekoladowych z wiśniami, tyle że u nas owoce poszły w odstawkę. Może następnym razem dodam wiśnie zaproponowane w oryginalnym przepisie.



Składniki na 12 muffinek

  • 100 g posiekanej czekolady ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna)
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki maślanki (w razie zbyt gęstego ciasta dodać coś ekstra)
  • 2 jajka, roztrzepane
Sposób przygotowania

Roztopić masło z czekoladą - ostudzić do letniej temperatury. W jednym naczyniu wymieszać pozostałe składniki suche, w drugim mokre. Połączyć wszystkie trzy mikstury i wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 200 st.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

2 komentarze:

viridianka pisze...

robilam te Dorotusiowe muffiny:) u nas goszcza dosc czesto, bardzo je lubimy:))

margot pisze...

super się prezentują