niedziela, 5 lipca 2009

Gryczano - soczewicowe burgery

Te burgery to lekka modyfikacja moich kotlecików. Obydwoje uwielbiamy wszelakie wariacje z ziarenkami, a ta kompozycja szczególnie przypadła nam do gustu.



Składniki (wyszło mi 17 sztuk)
  • woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150g suchego ziarna czerwonej soczewicy
  • szczypiorek
  • papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • kukurydza konserwowa
  • 2 całe jajka
  • do zagęszczenia masy użyłam: otręby pszenne, zarodki pszenne, mąka ziemniaczana, kawałek chleba namoczony i odciśnięty
  • koper, natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, jarzynka i inne wedle uznania
Dodatkowo
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy wodą, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Warzywa podduszamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy razem i przyprawiamy. Formujemy burgery i smażymy je na patelni.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

2 komentarze:

Adrijah pisze...

mniam, takiego burgera to bym sobie zjadła :)

viridianka pisze...

o u Ciebie tez dzisiaj króluje soczewica:) mi bardzo zasmakowała:)) takie burgery musza byc ekstra:)