czwartek, 11 czerwca 2009

Maďarský guláš a houskový knedlík

Nasz obiadek na sposób czeski czyli gulasz i knedliki. Mieszankę gulaszową w proszku oraz knedliki zakupiliśmy w Pradze, tak w ramach zjadliwego souveniru - w domowych warunkach można przygotować dowolny gulasz i podać na przykład do kaszy, ziemniaczków bądź poznańskich bułek na parze. Przy opcji dużej ilości wolnego czasu można pokusić się o przygotowanie domowych knedliczków. Ja na pewno tak zrobię, jak już wykończymy nasze przywiezione zapasy :)



Składniki
  • 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki, pokrojone w kostkę
  • torebka gulaszu węgierskiego na 500g mięsa
  • olej do podsmażenia
  • 550-600 ml wody
  • przyprawy do smaku, wedle gustu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • czerwona papryka marynowana (z braku świeżej)
  • natka pietruszki
  • ewent. suszona smażona cebulka
Dodatkowo
  • gotowe knedliki do podgrzania na parze
Sposób przygotowania

Mięso podsmażamy na oleju, zalewamy wodą i dodajemy gulasz w proszku, mieszamy rozprowadzając proszek. Całość dusimy aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając (ok. 45 - 55 minut). Na końcu dodajemy przecier, pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i suszoną cebulkę. Doprawiamy do smaku. Podajemy z knedlikami przygotowanymi na parze.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

1 komentarz:

olalala pisze...

Knedliki! Mniam, mniam :).