W moje ręce wpadł ostatnio bardzo fajny przepis na naleśniki ( źródło: Książka Vity Nr 2/06 'Najzdrowsze diety świata') - z ciasta z dodatkiem piany z ubitych białek, dzięki czemu naleśniki wychodzą niezwykle puszyste. Fakt, że ich przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż moich zwyczajnych naleśników, ale było warto. Gotowe napełniłam farszem z serka twarogowego z rodzynkami i podałam z owocami. Pychotka!
Ciasto naleśnikowe na ok. 7 naleśników
- 500ml mleka
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 200g mąki
- sól
Nadzienie
Wymieszać mąkę z mlekiem, żółtkami i solą, ubić trzepaczką i odstawić na 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć małe, niezbyt cienkie naleśniki. Przygotować nadzienie serowe, dość gęste, aby po zawinięciu nie wypływało z gotowych naleśników. Naleśniki najlepiej zwijać bezpośrednio po usmażeniu i trzymać na półmisku w nagrzanym piekarniku, w międzyczasie smażyć pozostałe. Podawać na ciepło udekorowane owocami.
- ser twarogowy
- 1 jajko
- jogurt naturalny
- cukier puder
- aromat waniliowy
- rodzynki
- owoce do dekoracji: jagody, jeżyny, truskawki
Wymieszać mąkę z mlekiem, żółtkami i solą, ubić trzepaczką i odstawić na 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć małe, niezbyt cienkie naleśniki. Przygotować nadzienie serowe, dość gęste, aby po zawinięciu nie wypływało z gotowych naleśników. Naleśniki najlepiej zwijać bezpośrednio po usmażeniu i trzymać na półmisku w nagrzanym piekarniku, w międzyczasie smażyć pozostałe. Podawać na ciepło udekorowane owocami.
Smacznego!
1 komentarz:
naleśniki ze słodkim twarożkiem..ulubione
Prześlij komentarz