niedziela, 18 kwietnia 2010

Puszyste naleśniki z twarożkiem i owocami

W moje ręce wpadł ostatnio bardzo fajny przepis na naleśniki ( źródło: Książka Vity Nr 2/06 'Najzdrowsze diety świata') - z ciasta z dodatkiem piany z ubitych białek, dzięki czemu naleśniki wychodzą niezwykle puszyste. Fakt, że ich przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż moich zwyczajnych naleśników, ale było warto. Gotowe napełniłam farszem z serka twarogowego z rodzynkami i podałam z owocami. Pychotka!



Ciasto naleśnikowe na ok. 7 naleśników
  • 500ml mleka
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 200g mąki
  • sól
Nadzienie
  • ser twarogowy
  • 1 jajko
  • jogurt naturalny
  • cukier puder
  • aromat waniliowy
  • rodzynki
Dodatkowo
  • owoce do dekoracji: jagody, jeżyny, truskawki
Sposób przygotowania

Wymieszać mąkę z mlekiem, żółtkami i solą, ubić trzepaczką i odstawić na 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć małe, niezbyt cienkie naleśniki. Przygotować nadzienie serowe, dość gęste, aby po zawinięciu nie wypływało z gotowych naleśników. Naleśniki najlepiej zwijać bezpośrednio po usmażeniu i trzymać na półmisku w nagrzanym piekarniku, w międzyczasie smażyć pozostałe. Podawać na ciepło udekorowane owocami.

Smacznego!

1 komentarz:

asieja pisze...

naleśniki ze słodkim twarożkiem..ulubione