Domowe knedle chodziły za mną już od jakiegoś czasu. I w końcu się doczekały. Przepis wynalazłam u edysi79. Jak zapewne widzicie po nazwie - są to knedle serowe, a ja do tej pory myślałam, że jeśli knedle to z ziemniaków. Miła odmiana. A wersję z ziemniakami też zapewne zrobię przy najbliższej okazji.
Składniki na 24 sztuki
- 500 g białego mielonego sera (dałam twaróg półtłusty)
- 2 jajka
- ok.1,5 szklanki mąki pszennej (ewentualnie trochę do podsypania, jeśli ciasto za bardzo się lepi)
- spora szczypta soli
- 4 łyżki stopionego masła
- owoce: brzoskwinie z puszki, świeże truskawki, duże śliwki
- stopione masło + cukier + cynamon do polania
Sposób przygotowania
Do miski włożyć ser, jajka, mąkę, sól, wlać roztopione masło i zagnieść gładkie, nie lepiące się do miski i rąk ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto podzielić na 24 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek, na środku ułożyć truskawkę lub ćwiartkę śliwki albo brzoskwini, zlepić w kulkę. Kłaść na talerzu posypanym mąką. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawać np. polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem, albo ze śmietaną. U nas polane stopionym masłem z dodatkiem cynamonu i cukru.
Smacznego!
2 komentarze:
uwielbiam domowe knedle
najbardziej ze śliwkami :-)
Knedle z owocami, lepszych nie ma!
Prześlij komentarz