środa, 29 lipca 2009

Tarta z nadzieniem jabłkowo-porzeczkowym

Przepis na to ciacho pochodzi z duńskiej książki Bagværk som vor Mor lavede det, którą kupiłam aby połączyć moje dwie pasje - naukę języka oraz pichcenie w piekarniczku.



Składniki na kruche ciasto - forma o średnicy 26 cm
  • 350g mąki pszennej (dałam krupczatkę)
  • 200g masła pokrojonego w kostkę
  • 80g cukru trzcinowego
  • 3-4 żółtka (dałam 4, bo ciasto było zbyt suche)
Nadzienie
  • ok.700g jabłek pokrojonych w paski
  • porzeczki wedle gustu - patrz zdjęcie (więcej się nie mieściło:) - w oryginalnym przepisie były jeżyny
  • 100g cukru trzcinowego
Dodatkowo
  • mleko do posmarowania wierzchu
  • cukier trzcinowy lub cukier puder do dekoracji
  • masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania

Przygotować kruche ciasto. Masło posiekać z mąką, aż powstaną okruchy ciastowe, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku i zagniatać ciasto. Uformować dwie kule, które owinąć folią i włożyć do lodówki na 40 minut.

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Porcje ciasta rozwałkować na wielkość większą niż średnica formy. Jedną wyłożyć dno i boki formy. Wypełnić formę pokrojonymi jabłkami i porzeczkami, na wierzchu posypać cukrem. Przykryć druga porcją ciasta, skleić boki. Ewentualnie dekoracyjnie naciąć aby powietrze miało ujście podczas pieczenia. Posmarować wierzch mlekiem oraz posypać cukrem trzcinowym. Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 30 minut, aż tarta nabierze złotego koloru.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

wtorek, 28 lipca 2009

Mini-murzynki

Ostatnio brak mi czasu na publikację moich kulinarnych zachcianek, zatem dzisiaj prezentuję coś co już dawno zjedliśmy. A że nam smakowało więc z chęcią wrócę do tego przepisu. Bazowałam na recepturze muffinek mocno czekoladowych z wiśniami, tyle że u nas owoce poszły w odstawkę. Może następnym razem dodam wiśnie zaproponowane w oryginalnym przepisie.



Składniki na 12 muffinek

  • 100 g posiekanej czekolady ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna)
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki maślanki (w razie zbyt gęstego ciasta dodać coś ekstra)
  • 2 jajka, roztrzepane
Sposób przygotowania

Roztopić masło z czekoladą - ostudzić do letniej temperatury. W jednym naczyniu wymieszać pozostałe składniki suche, w drugim mokre. Połączyć wszystkie trzy mikstury i wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 200 st.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

poniedziałek, 20 lipca 2009

Zapiekanka "musako-lazania"

Na musakę kupiłam za mało bakłażanów, na lazanię zbrakło makaronu - i w taki sposób powstał zapiekankowy mix. Bardzo smaczny.



Składniki
  • 3 małe bakłażany, pocięte na plastry
  • olej
  • 3 płaty makaronu lasagne szpinakowego
  • 500g mielonego mięsa
  • mieszanka ugotowanych warzyw: marchew, groszek, kukurydza
  • przecier pomidorowy
  • ulubione przyprawy
Na wierzch
  • sos beszamelowy: mleko + masło + mąka + gałka muszkatołowa + sól + pieprz
  • ser parmezan
Sposób przygotowania

Plastry bakłażanów oprószamy przyprawami, odstawiamy na 20 minut, potem smarujemy lekko olejem i podpiekamy w piekarniku do zrumienienia. Z mięsa, warzyw, przecieru i przypraw przygotowujemy gęsty sos mięsny typu bolognese. Naczynie żaroodporne wykładamy bakłażanami, na to wykładamy warstwę sosu mięsnego, przykrywamy makaronem. Na wierzchu rozkładamy gęsty sos beszamelowy (robię go na oko: 2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki - w razie potrzeby dodaję więcej składników) i posypujemy parmezanem. Pieczemy w 200 st. C. ok. 40 minut, aż makaron "dojdzie" a potrawa ładnie się zrumieni.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

niedziela, 5 lipca 2009

Ciacho drożdżowe z wiśniami

Zacznę od tego, że nie planowałam iż ono będzie taaakie duże. Ale cóż...samo tak sobie wyrosło. Jest to moja propozycja w akcji Zabawa z drożdżami. Oryginalny przepis pochodzi z tej stronki.


Składniki
  • 1 szklanka ciepłego mleka (odlać trochę do rozprowadzenia drożdży)
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 3 łyżki masła roztopionego
  • 0,5 - 0,6 kg mąki (dałam 550g)
  • 6 łyżek cukru (dodać trochę do rozprowadzenia drożdży)
  • szczypta soli
  • 50g świeżych drożdży
Dodatkowo
  • wydrylowane wiśnie z kompotu
  • cukier trzcinowy do posypania

Sposób przygotowania - do wyrabiania ciasta użyłam automatu

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić, aby ruszyły. Wszystkie składniki w podanej kolejności umieściłam w maszynie (na końcu dodając rozprowadzone drożdże) i nastawiałam program wyrabiania ciasta. Musiałam przerwać rośnięcie ciasta w maszynie przed czasem, bo bardzo mocno wyrosło. Ależ był ubaw jak to zobaczyliśmy:)



Wyrośnięte ciasto przełożyłam do miski, potem odgazowałam, wyrobiłam i umieściłam w przygotowanej formie. Na wierzchu rozłożyłam wiśnie, posypałam cukrem trzcinowym, odstawiłam na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzałam do 175 st. C. Piekłam ok. 35 minut.


Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!


Sałatka grecka

Szybka, smaczna, niskokaloryczna i zdrowa sałatka...jedna z moich ulubionych.


Składniki
  • sałata lodowa
  • ser typu Feta
  • pomidory
  • zielone marynowane oliwki z papryką
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa do skropienia całości
Sposób przygotowania

Liście sałaty rwiemy na kawałki. Pozostałe składniki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki kroimy w plasterki lub ćwiartki. Składniki rozkładamy w salaterkach. Na wierzchu rozkładamy kostki fety. Doprawiamy i skrapiamy oliwą. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Gryczano - soczewicowe burgery

Te burgery to lekka modyfikacja moich kotlecików. Obydwoje uwielbiamy wszelakie wariacje z ziarenkami, a ta kompozycja szczególnie przypadła nam do gustu.



Składniki (wyszło mi 17 sztuk)
  • woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150g suchego ziarna czerwonej soczewicy
  • szczypiorek
  • papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • kukurydza konserwowa
  • 2 całe jajka
  • do zagęszczenia masy użyłam: otręby pszenne, zarodki pszenne, mąka ziemniaczana, kawałek chleba namoczony i odciśnięty
  • koper, natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, jarzynka i inne wedle uznania
Dodatkowo
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy wodą, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Warzywa podduszamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy razem i przyprawiamy. Formujemy burgery i smażymy je na patelni.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Jarzynka do obiadu z kalarepki

Bardzo lubię kalarepkę, którą w sezonie letnim jadam z reguły na surowo. Tym razem postanowiłam zrobić z niej jarzynkę do obiadu.



Składniki
  • 2 dorodne kalarepki
  • kostka rosołowa
  • ewent. łyżka przecieru pomidorowego
Dodatkowo
  • łyżka masła
  • koperek lub natka pietruszki
  • mąka do oprószenia
Sposób przygotowania

Kalarepkę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzamy. Ponownie stawiamy na ogień, dodajemy masło, oprószamy ziołami i mąką. Wszystko mieszamy. Podajemy na ciepło. W innej wersji można pod koniec gotowania kalarepki dodać łyżkę przecieru pomidorowego co lekko ożywi kolor dania. Wypróbowałam obie wersje i obie bardzo mi smakowały.

Kliknij na obrazku aby powiększyć




Smacznego!