Składniki na kruche ciasto - forma o średnicy 26 cm
- 350g mąki pszennej (dałam krupczatkę)
- 200g masła pokrojonego w kostkę
- 80g cukru trzcinowego
- 3-4 żółtka (dałam 4, bo ciasto było zbyt suche)
- ok.700g jabłek pokrojonych w paski
- porzeczki wedle gustu - patrz zdjęcie (więcej się nie mieściło:) - w oryginalnym przepisie były jeżyny
- 100g cukru trzcinowego
- mleko do posmarowania wierzchu
- cukier trzcinowy lub cukier puder do dekoracji
- masło do wysmarowania formy
Przygotować kruche ciasto. Masło posiekać z mąką, aż powstaną okruchy ciastowe, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku i zagniatać ciasto. Uformować dwie kule, które owinąć folią i włożyć do lodówki na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Porcje ciasta rozwałkować na wielkość większą niż średnica formy. Jedną wyłożyć dno i boki formy. Wypełnić formę pokrojonymi jabłkami i porzeczkami, na wierzchu posypać cukrem. Przykryć druga porcją ciasta, skleić boki. Ewentualnie dekoracyjnie naciąć aby powietrze miało ujście podczas pieczenia. Posmarować wierzch mlekiem oraz posypać cukrem trzcinowym. Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 30 minut, aż tarta nabierze złotego koloru.