niedziela, 28 czerwca 2009

Kurczakowe udka z cebulką i marchewką

Kurczaczka w takiej formie to ja uwielbiam. U mnie w domu robiło się go w taki sposób od zawsze - i zawsze wszystkim smakował. Dziś podałam go z młodymi ziemniaczkami oprószonymi koperkiem i pomidorowo-ogórkową mizerią. Dzięki pieczeniu w "rumim" nie musiałam dodawać żadnego oleju do mięska, a tym samym uzyskaliśmy smakowity sosik, który lubimy zjadać maczając w nim chlebek.


Składniki na 4 porcje
  • 4 udka kurczaka
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, zioła
  • młode marchewki - starte
  • spora cebula - pokrojona w piórka
Sposób przygotowania

Udka natrzeć przyprawami i oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki, aby mięsko przeszło przyprawami (moje udka stały w lodówce ok. 2h). Namoczyć rzymski garnek (wymagane jest przynajmniej 15 minut). Mięsko przełożyć do garnka, obsypać przygotowanymi warzywami, nakryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 220 st C. i piekłam udka pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 st. C i piekłam bez przykrycia do ładnego zrumienienia skórki.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

sobota, 27 czerwca 2009

Indyk z ryżem po chińsku - wersja błyskawiczna

Pogoda za oknem fantastyczna, zatem aż się nie chce w kuchni stać, tylko korzystać z tego pięknego lata, które jeszcze niedawno było bardzo deszczowe. Ale jeść trzeba, a że osobiście jestem zwolenniczką przynajmniej jednego ciepłego bądź letniego posiłku dziennie stąd pomysł na szybki obiad z dodatkiem gotowego fixu z torebki. Nie trzeba wtedy zbytnio martwić się o odpowiednią kompozycję przypraw, bo i tak będzie smacznie.


Składniki
  • pierś indycza ok. 300g (moja pierś była znacznych rozmiarów, więc z reszty zrobiłam kilka grubszych kotlecików, które też się załapały do zdjęcia:)
  • olej do podsmażenia
  • torebka fixu do potraw chińskich
  • ok. 300-400ml wody
  • warzywa: marchewka, kalarepka, papryka - u mnie wszystko pokrojone w słupki
  • natka pietruszki do posypania
  • brązowy ryż - gotowany ok. 30 min w osolonej wodzie
  • ewentualnie dodatkowe przyprawy

Sposób przygotowania

Pierś kroimy na małe, krótkie paseczki. Podsmażamy na gorącym oleju. Zalewamy częścią wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy kilka minut. W reszcie wody rozprowadzamy fix z torebki i tak przygotowanym fixem zalewamy mięsko i warzywa. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem oprószamy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

wtorek, 23 czerwca 2009

Paprykowe leczo

Dziś miałam ochotę na leczo...czyli proste, szybkie i smaczne danie. Uwielbiam podawane na gorąco, ale i nie oprę się kilku łyżkom prosto z garnka:)

Składniki
  • 4 dorodne czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 drobiowe kiełbaski, 3 zwyczajne
  • sok pomidorowy
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, słodka papryka

Sposób przygotowania

Papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka, pomidorki w ćwiartki. Na rozgrzanym oleju podduszamy cebulkę, aż zmięknie. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone pomidorki i stawiamy na średnim ogniu, aby się dusiło. Na tej samej patelni dusimy paprykę, potem podsmażamy kiełbaski. Wszystko dodajemy do cebulki z pomidorami. Dolewamy sok pomidorowy i doprawiamy wedle uznania. Na końcu można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

poniedziałek, 22 czerwca 2009

Obiad na szybko czyli kurczak, kokosowe mleczko i zielona pasta curry

Pomysł na smaczny obiad...kiedy nie mamy czasu stać przy garach:) Kilka składników, krótka obróbka i gotowe...do potrawy pasuje i ryż i makaron. A ja zjadłam solo.



Składniki:
  • ok. 450 g piersi kurczaka
  • 500 g mrożonych warzyw (mieszanka wokowa - np. szparagówka, szpinak, marchewka, rzepa, papryka, pędy bambusa, kiełki, grzybki mung, pieczarki)
  • oliwa
  • 3 spore łyżeczki zielonej pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego (u mnie light)
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy
  • sos sojowy do zaostrzenia smaku
  • sos Worcestershire do zaostrzenia smaku
Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso pokrojone w mniejsze kawałeczki, solimy i pieprzymy, dodajemy pastę curry oraz mleczko. Dorzucamy warzywa i podduszamy, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

niedziela, 21 czerwca 2009

Leniwe

Prawdziwe leniwe...najpierw 3 dni przekładałam ich zrobienie, a jak już je zrobiłam to aż 2 tygodnie czekały na swoją publikację. Ale czemu nazywają je pierogami - to ja do dziś nie wiem. Zbyt leniwa jestem, by to sprawdzić :)



Składniki (dla naszej dwójki na dwa dni starczyło:)
  • 600g twarogu
  • ok. 1,5 szkl. mąki (na początku dałam szklankę, a potem dodawałam resztę, aby ciasto swobodnie ulepić)
  • 3 jajka - osobno żółtka i białka
Dodatkowo
  • cukier kryształ do posypania
  • cynamon do posypania
Sposób przygotowania

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka oraz mąkę. Do wymieszanej masy domieszać ubitą pianę z białek. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. To moje pierwsze leniwe w życiu, zatem składniki dobrałam na oko. Ulepić z ciasta małe wałeczki, spłaszczyć je od góry nożem i odkrajać małe kwadraciki. Gotować we wrzątku, od momentu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze chwilę gotować. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem posypać cynamonem i cukrem.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

sobota, 20 czerwca 2009

Calzone

Przepis na calzone wypatrzyłam już dość dawno na blogu Moje Wypieki, ale jakoś nie było okazji aby je zrobić. Ale teraz - kiedy ostatni egzamin już za mną - mogłam w końcu do woli siedzieć w mojej kuchni i lepić te giga pierogi:)


Przepis na ciasto podaję za Dorotą

Składniki na ciasto (4 sztuki)

  • 450 g mąki pszennej chlebowej (dałam zwykłą pszenną)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
Dodatkowo
  • jajko do posmarowania (zastąpiłam mlekiem)
  • zioła do oprószenia
Nadzienie po naszemu...czyli to co lubimy najbardziej
  • pomidor w kostkę
  • papryka czerwona w kostkę
  • kukurydza z puszki
  • szynka z indyka w kostkę
  • uduszone pieczarki z cebulką, doprawione pieprzem i solą
  • oliwki marynowane w plasterkach
  • starty żółty ser
  • zioła prowansalskie
  • przecier pomidorowy do rozsmarowania na każdym placku ciasta (patrz zdjęcia)
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem (sama posmarowałam mlekiem), oprószyć ziołami. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

czwartek, 11 czerwca 2009

Maďarský guláš a houskový knedlík

Nasz obiadek na sposób czeski czyli gulasz i knedliki. Mieszankę gulaszową w proszku oraz knedliki zakupiliśmy w Pradze, tak w ramach zjadliwego souveniru - w domowych warunkach można przygotować dowolny gulasz i podać na przykład do kaszy, ziemniaczków bądź poznańskich bułek na parze. Przy opcji dużej ilości wolnego czasu można pokusić się o przygotowanie domowych knedliczków. Ja na pewno tak zrobię, jak już wykończymy nasze przywiezione zapasy :)



Składniki
  • 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki, pokrojone w kostkę
  • torebka gulaszu węgierskiego na 500g mięsa
  • olej do podsmażenia
  • 550-600 ml wody
  • przyprawy do smaku, wedle gustu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • czerwona papryka marynowana (z braku świeżej)
  • natka pietruszki
  • ewent. suszona smażona cebulka
Dodatkowo
  • gotowe knedliki do podgrzania na parze
Sposób przygotowania

Mięso podsmażamy na oleju, zalewamy wodą i dodajemy gulasz w proszku, mieszamy rozprowadzając proszek. Całość dusimy aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając (ok. 45 - 55 minut). Na końcu dodajemy przecier, pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i suszoną cebulkę. Doprawiamy do smaku. Podajemy z knedlikami przygotowanymi na parze.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Powrót świeżutkiej mężatki :)

I oto jestem...już po ślubie i po weselu...krótki honeymoon także zaliczony:) a teraz czas wracać do swojej rzeczywistości...



W podróż poślubną wybraliśmy się do Pragi - sporo chodzenia, oglądania i zwiedzania w ciągu dnia, a gdy się ku wieczorkowi miało obiadowaliśmy w Havelskiej Korunie - knedliczki, gulasz i duszona biała kapusta. I tak właśnie wspominać będziemy Pragę.

Z podróży przywieźliśmy masę knedlików, aby ten czeski kulinarny klimat odtworzyć tu u nas w Danii. A jak je podaliśmy dowiecie się w następnym wpisie :)

PS. Mój świeżo upieczony mąż sprawił mi automat do pieczenia chlebka, więc się zacznie testowanie przepisów:)