poniedziałek, 19 października 2009

Æggekage na kolację

Wróciłam z pracy, wygłodniała po ciężkim dniu, a na dworze tak mroźno, jakby środek zimy panował. Zatem zdecydowanie potrzebowałam pokrzepienia w postaci ciepłej kolacji. I tak oto padło na æggekage czyli jajeczny przysmak, bo z reguły w mojej lodówce jajek nie brakuje. Do tego kilka dodatków, 30 minut w piekarniku i gotowe.

Składniki na tartę o śr.28 cm
  • 6 jaj
  • 375ml śmietanki słodkiej 30%
  • 250g sera twarogowego z kostki lub twarożku wiejskiego
  • 200g bekonu pokrojonego w cienkie wąskie paski lub w kostkę
  • 1 por, usuwamy tylko zwiędłe części
  • przyprawy (tym razem): pieprz, jarzynka, słodka papryka
Dodatkowo
  • garść startego żółtego sera do posypania na wierzchu

Sposób przygotowania

Jajka rozbełtałam ze śmietanką, wkruszyłam do masy kostkę twarogu i doprawiłam całość do smaku. W formie do tart wyłożyłam bekon w cienkich, wąskich paseczkach i posiekanego na półtalarki pora. Zalałam masą twarogowo-jajeczną i wstawiłam do zimnego piekarnika. Zapiekałam 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ok. 7 minut przed końcem pieczenia posypałam żółtym serem.

Smacznego!

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

brzmi bardzo fajnie i musi być niezwykle sycące :)

andzia-35 pisze...

Bardzo fajna propozycja, z pewnością by mi zasmakowało:))
Pozdrowionka!

reve82 pisze...

można także pod spód dać ciasto jakieś kruche wytrawne i podać jako tartę...