sobota, 10 października 2009

Barszcz ukraiński

Aż 3 tygodnie musiały czekać buraczki z rodzinnej działki, abym w końcu znalazła dość czasu i przyrządziła z nich tą smaczną zupę. Wcześniej wyszukałam kilka przepisów, aby wiedzieć co też do zupki będzie mi potrzebne. Przy okazji dowiedziałam się, że prawdziwy barszcz z Ukrainy nie zawiera fasoli. Jednakże ja sobie swojego bez niej nie wyobrażam, natomiast sam wywar przyrządzam z pomyślnością na bulionie z proszku czy z kostki.




Składniki na duży garnek
  • bulion wołowy w proszku (dałam 7 łyżeczek na ok. 1,5 l wody)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5-6 buraków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • ćwiartka małej kapusty białej
  • 2 puszki białej fasoli
  • łyżka octu winnego
  • przyprawy: jarzynka, pieprz czarny i ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek
  • ***ewentualnie cukier, ale moje buraczki były młode i bardzo słodkie, więc ten składnik pominęłam
Sposób przygotowania

Z wody i bulionu w proszku gotujemy wywar, wrzucamy do niego liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, buraki i gotujemy aż warzywa będą kruche, ale nie rozgotowane. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pora. Gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy fasolę. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Dzięki dodatkowi octu zupa będzie miała soczysty czerwony kolor.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

1 komentarz:

andzia-35 pisze...

Daaawno nie jadłam, ale lubię:))bardzo lubię:-)