Gdy ma się smaka na coś małego i słodkiego - taka marcepanowa muffinka jest idealna. Tak na co dzień to nie jestem wielką fanką marcepanu, ale jak zbliżają się bożonarodzeniowe święta a półki sklepowe uginają się pod przeróżnymi słodkościami z marcepanem w roli głównej to i nietrudno pokusić się o własny marcepanowy wypiek. Przepis od Dorotus76.
Składniki na 12 muffinek:
- 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
- 260 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g drobnego cukru
- 2 średnie jajka
- 200 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
- płatki migdałów
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!
1 komentarz:
Zapraszamy do udziału w Konkursie Firmy Jelly Belly Polska. Zasady są proste: upiecz muffinki i udekoruj je żelkami Jelly Belly. Dodaj opis swojej muffinki - liczbę i nazwy użytych fasolek, skład kremu i rodzaj użytego ciasta.
Zrób zdjęcie i wyślij je do nas na adres cupcakes@JellyBellyPOLSKA.com lub dodaj na stronie http://szybkajazda.pl/konkurs.php! Czekają na Ciebie atrakcyjne nagrody od Jelly Belly! Na zgłoszenia czekamy do końca wakacji, a we wrześniu, drogą głosowania internautów wyłonimy zwycięzców. Nagrodzimy aż 50 osób, więc warto wziąć udział w konkursie!
Więcej informacji oraz regulamin konkursu na http://szybkajazda.pl/konkurs.php
Prześlij komentarz