sobota, 31 października 2009

Bigos korzenny ze świeżej kapusty

W zamyśle był zwyczajny bigos, taki powiedzmy wiosenny, bo ze świeżej kapusty z marchewką, kilkoma kiełbaskami i suszonymi grzybkami. Ale w efekcie mnie poniosło i doprawiłam go zupełnie inaczej niż zwykle. Dorzuciłam rodzynki, kilka goździków i kurkumę i mój zwyczajny bigos zrobił się taki niezwyczajny o korzennym aromacie i ciekawym smaku.


Składniki
  • 1/2 - 3/4 średniej główki kapusty białej - posiekać w plastry
  • 2 małe kiełbaski zwyczajne - pokroić np. w półplasterki
  • kilka plastrów salami - pokroić np. w kosteczkę
  • 2 marchewki - starkować
  • garść rodzynek
  • 8 suszonych grzybów - namoczyć, podgotować i pociąć np. w kosteczkę
  • przyprawy: 3 goździki całe, szczypta mielonych, kurkuma, pieprz kolorowy świeżo mielony, 1 łyżka sosu sojowego, 2 kostki rosołowe, łyżeczka cukru, odrobina wina różowego
Sposób przygotowania

Kapustę sparzyć i podgotować, ale nie ma być za miękka. Odcedzić ok. 2/3 części wody z gotowania. Potem w razie potrzeby można podlać trochę płynu. Dodać marchew, chwilę podgotować, dodać resztę składników i przyprawy. Całość poddusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Smacznego!

Brak komentarzy: