JoJos zwane także po angielsku Potato Wedges - już sama nazwa przyciąga, aby wypróbować ten smakowity przepis. Wygooglowałam kilka wersji, choć w końcu i tak skończyło się na własnej interpretacji przypraw:) Najbardziej spodobała mi się wersja edysi79 opatrzona zachęcającym zdjęciem. PS do Świętego Mikołaja - do listy prezentów dorzucam lepszy aparat cyfrowy:)
Składniki
Sposób przygotowania
- kilka ziemniaków (u mnie ok.1kg)
- bukiet przypraw: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, przyprawa gyros, majeranek
- 3 łyżki bułki tartej
- olej
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Mniejsze kroimy na ćwiartki, większe na słupki - prostokąty. Formę o szerokim dnie smarujemy olejem, wykładamy pokrojone ziemniaki, obsypujemy je bułką tartą i przyprawami. Całość mieszamy. Zapiekamy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 200 st. C. Warto w połowie czasu zapiekania przemieszać, aby ziemniaczki zrumieniły się z obu stron.
Smacznego!
1 komentarz:
nie ma jak pieczone ziemniaki, zgadza się, ale z bułką nie próbowałam
Prześlij komentarz