niedziela, 25 października 2009

JoJos czyli pieczone ziemniaczki

JoJos zwane także po angielsku Potato Wedges - już sama nazwa przyciąga, aby wypróbować ten smakowity przepis. Wygooglowałam kilka wersji, choć w końcu i tak skończyło się na własnej interpretacji przypraw:) Najbardziej spodobała mi się wersja edysi79 opatrzona zachęcającym zdjęciem. PS do Świętego Mikołaja - do listy prezentów dorzucam lepszy aparat cyfrowy:)



Składniki
  • kilka ziemniaków (u mnie ok.1kg)
  • bukiet przypraw: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, przyprawa gyros, majeranek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Mniejsze kroimy na ćwiartki, większe na słupki - prostokąty. Formę o szerokim dnie smarujemy olejem, wykładamy pokrojone ziemniaki, obsypujemy je bułką tartą i przyprawami. Całość mieszamy. Zapiekamy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 200 st. C. Warto w połowie czasu zapiekania przemieszać, aby ziemniaczki zrumieniły się z obu stron.

Smacznego!


1 komentarz:

wegetarinka pisze...

nie ma jak pieczone ziemniaki, zgadza się, ale z bułką nie próbowałam