Wróciłam z pracy, wygłodniała po ciężkim dniu, a na dworze tak mroźno, jakby środek zimy panował. Zatem zdecydowanie potrzebowałam pokrzepienia w postaci ciepłej kolacji. I tak oto padło na æggekage czyli jajeczny przysmak, bo z reguły w mojej lodówce jajek nie brakuje. Do tego kilka dodatków, 30 minut w piekarniku i gotowe.
Składniki na tartę o śr.28 cm
- 6 jaj
- 375ml śmietanki słodkiej 30%
- 250g sera twarogowego z kostki lub twarożku wiejskiego
- 200g bekonu pokrojonego w cienkie wąskie paski lub w kostkę
- 1 por, usuwamy tylko zwiędłe części
- przyprawy (tym razem): pieprz, jarzynka, słodka papryka
- garść startego żółtego sera do posypania na wierzchu
Sposób przygotowania
Jajka rozbełtałam ze śmietanką, wkruszyłam do masy kostkę twarogu i doprawiłam całość do smaku. W formie do tart wyłożyłam bekon w cienkich, wąskich paseczkach i posiekanego na półtalarki pora. Zalałam masą twarogowo-jajeczną i wstawiłam do zimnego piekarnika. Zapiekałam 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ok. 7 minut przed końcem pieczenia posypałam żółtym serem.
Smacznego!
3 komentarze:
brzmi bardzo fajnie i musi być niezwykle sycące :)
Bardzo fajna propozycja, z pewnością by mi zasmakowało:))
Pozdrowionka!
można także pod spód dać ciasto jakieś kruche wytrawne i podać jako tartę...
Prześlij komentarz