Sobotni obiad na szybko, bo bardziej miałam ochotę na odpoczynek niż stanie przy garnkach...w lodówce znalazłam 4 strąki papryki, była jeszcze jakaś wędlinka i w zamyśle zrodził mi się pomysł na leczo. Pokroiłam papryki, podsmażyłam mięsko z cebulką. A potem znalazłam ostry sos do tacos, dodałam. Do tego kilka przypraw, choć nie za wiele, bo sos nie tylko z nazwy był ostry:) I powstała nowa wizja obiadu - nadzienie prawie gotowe bulgotało sobie na kuchni, a ja w drugim garnku przygotowywałam pomidorowy sos. Teraz przyszła pora na wygrzebanie opakowania z 4 dużymi tortillami, zawołanie Połówka, aby starł trochę sera...i można było zawijać. I wyszło pysznie:)
Składniki
Sos pomidorowy
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i pociętą w małe kawałki wędlinę. Dodajemy pokrojone w większe kwadraty papryki. Dusimy do miękkości kilkanaście minut. Dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki i sos do tacos. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy (ja doprawiłam ketchupem, bo daniu brakowało lekkiej słodkości). Trzymamy jeszcze kilka minut na małym ogniu. W rondlu zagotowujemy kilka łyżek wody z puszką pomidorów i oliwą. Doprawiamy solą, czosnkiem, cukrem, dodajemy zioła. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu na ok. 20 minut, aby sos odparował i nieco zgęstniał. Kiedy wszystko mamy już gotowe, zabieramy się za zawijanie. Na każdą tortillę rozkładamy porcję nadzienia i układamy w formie do zapiekania. Całość polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w temp. 180 st. C, aż ser ładnie się roztopi i lekko zrumieni.
- 4 duże gotowe tortille
- 4 strąki kolorowej papryki
- czerwona cebula
- kilkanaście plasterków wędliny (mix polędwicy sopockiej i kiełbaski krakowskiej)
- puszka czerwonej fasoli
- słoiczek gotowej salsy do tacos (wersja ostra)
- 2 łyżki ketchupu
- olej do podsmażenia
Sos pomidorowy
- puszka pomidorów siekanych
- suszona bazylia
- sól
- cukier
- czosnek granulowany
- łyżka oliwy
- kilka łyżek wody
- starty ser cheddar do posypania
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i pociętą w małe kawałki wędlinę. Dodajemy pokrojone w większe kwadraty papryki. Dusimy do miękkości kilkanaście minut. Dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki i sos do tacos. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy (ja doprawiłam ketchupem, bo daniu brakowało lekkiej słodkości). Trzymamy jeszcze kilka minut na małym ogniu. W rondlu zagotowujemy kilka łyżek wody z puszką pomidorów i oliwą. Doprawiamy solą, czosnkiem, cukrem, dodajemy zioła. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu na ok. 20 minut, aby sos odparował i nieco zgęstniał. Kiedy wszystko mamy już gotowe, zabieramy się za zawijanie. Na każdą tortillę rozkładamy porcję nadzienia i układamy w formie do zapiekania. Całość polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w temp. 180 st. C, aż ser ładnie się roztopi i lekko zrumieni.
Smacznego!
1 komentarz:
Na takie dania to ja mam smaka codziennie :)
Prześlij komentarz