Ciasteczka z okazji Tłustego Czwartku. Mało składników, wręcz błyskawiczne wykonanie, a przy tym świetnie smakują. I do tego są takie czekoladowe. Przepis zaczerpnęłam z książeczki o muffinkach autorstwa Sue McMahon.
Składniki (6 ciasteczek)
- 100g ciemnej czekolady
- łyżeczka syropu klonowego (dałam bo mam taki na składzie, ale można dać po prostu więcej melasy)
- łyżeczka melasy/płynnego miodu
- 50g ryżu dmuchanego (u mnie o smaku kakaowym)
- kolorowa posypka cukrowa do dekoracji
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy melasę i ryż. Całość dokładnie mieszamy, aby cały ryż pokrył się czekoladowo-miodową miksturą. Rozkładamy do 6 przygotowanych papierowych papilotek. Posypujemy cukiereczkami do dekoracji. Odstawiamy do schłodzenia, aby masa nam zastygła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz