W lodówce zostały mi ostatki po tortillach, z którymi musiałam coś zrobić, aby się nie zmarnowały. Podsmażyłam więc na patelni trochę mielonego drobiowego mięsa, do tego dodałam warzywną mieszankę, doprawiałam pomidorowym puree, winem i przyprawami do smaku..i wyszło mi smaczne burrito.
Składniki
- 4 gotowe tortille
- 250g mielonego mięsa drobiowego
- olej do podsmażenia
- 1/2 puszki siekanych pomidorów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- duży strąk czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę
- gotowa salsa pikantna do smaku
- 1/2 szklanki wina domowej roboty z czerwonej porzeczki
- jarzynka, pieprz, czosnek granulowany do przyprawienia mięsa
- ewent. przyprawa do tacos/burritos
Sposób przygotowania
Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawami. Dodajemy do niego siekane pomidory i mieszankę warzywną. Całość dusimy na tyle długo, aby warzywa zmiękły i aby odparować nadmiar sosu. Na końcu dolewamy wino i ewentualnie doprawiamy do smaku salsą bądź przyprawami. Tak przygotowane nadzienie powinno być dość gęste, nie lejące. Podajemy na podgrzanych plackach tortilli. Zwijamy dowolnie.
Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawami. Dodajemy do niego siekane pomidory i mieszankę warzywną. Całość dusimy na tyle długo, aby warzywa zmiękły i aby odparować nadmiar sosu. Na końcu dolewamy wino i ewentualnie doprawiamy do smaku salsą bądź przyprawami. Tak przygotowane nadzienie powinno być dość gęste, nie lejące. Podajemy na podgrzanych plackach tortilli. Zwijamy dowolnie.
Smacznego!
1 komentarz:
oj zjadłabym...
Prześlij komentarz