niedziela, 30 sierpnia 2009

Żeberka rozpływające się w ustach

Czasem jest tak, że najpierw kupuję jakiś produkt spożywczy, a po fakcie zastanawiam się co też dobrego można by z niego przyrządzić. Tak też było z tytułowymi żeberkami, które tak ładnie wyglądały za szybą w rzeźni, że nie mogłam się im oprzeć. Ten zakup zmusił mnie zatem do poszukiwań odpowiedniego przepisu i trafiłam na niego na tej stronce. Zachęcające zdjęcie i słowa Kuchareczki, która już skorzystała z wyszukanej receptury. Mniam, polecam!



Składniki (zrobiłam z nieco ponad kilogramowej porcji żeberek)

  • 2 kg żeberek pokrojonych na porcje i oprószonych przyprawami
  • 3-4 cebule pokrojone w grubszą kostkę lub piórka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 duże butelki ketchupu (zalecany ostry Pudliszki - u mnie pikantny Tortex)
  • olej do podsmażenia
Sposób przygotowania

Żeberka posolić i obsmażyć do zrumienienia. Wyjąć z patelni i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Sama skorzystałam z namoczonego wcześniej rzymskiego garnka. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Miód i ketchup wymieszać. Na żeberkach układamy cebulę i całość polewamy sosem ketchupowo-miodowym. Swój sos dodatkowo doprawiłam przyprawami. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Dżem z kiwi

Z tegorocznych nadwyżek owocu kiwi zrobiłam mój pierwszy w tym sezonie dżem. Bardzo smaczny i taki egzotyczny, a do tego taaaki zielony:)


Składniki
  • świeże owoce kiwi, obrane ze skórki i pokrojone w mniejszą kostkę
  • cukier żelujący
Sposób przygotowania

Pokrojone owoce zasypujemy cukrem w proporcji 1:1 lub 2:1 i mieszamy. Całość podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy według instrukcji dołączonej do cukru, u mnie ok. 5 - 10 minut na ostrym ogniu. Gotowy gorący dżem przelewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

sobota, 29 sierpnia 2009

Leczo z cukinią

Sezon cukiniowy ma się ku końcowi, więc u nas z tej okazji prawdziwe leczo właśnie z dodatkiem pięknej dorodnej cukinii. Osobiście uwielbiam takie dania: dużo kolorowych warzyw, słodko-kwaśny smak, piękny pomidorowy kolor, a pomiędzy tym wszystkim smaczne kawałki mięska.


Składniki na duży garnek, 6-8 porcji.
  • 2 puszki pomidorów całych lub posiekanych
  • kilka sztuk papryki czerwonej i żółtej
  • 2 duże cebule
  • dorodna cukinia
  • duża kiełbasa pokrojona w kostkę
  • sok pomidorowy
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, jarzynka, słodka papryka
Sposób przygotowania

Papryki i cukinię kroimy w większą kostkę, a cebule w piórka. Do garnka wrzucamy pomidory z puszki (całe rozgniatamy widelcem) i stawiamy na średnim ogniu, aby się dusiło. Dodajemy pokrojone papryki i cebule. Przykrywamy i dalej podgrzewamy na średnim ogniu. Po około 30 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i kiełbaskę. Dolewamy sok pomidorowy , ilość wedle uznania. Całość doprawiamy przyprawami i sosem chili, który nadaje daniu słodko-ostrą nutę. Na końcu można dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

czwartek, 27 sierpnia 2009

Przystawka z bobu

Dostałam od szwagierki woreczek bobu, z którym nie miałam pojęcia co można zrobić, bo jakoś w moim domu rodzinnym nie jadało się go, a przynajmniej ja tego nie pamiętam. W lodówce miałam jeszcze kilka pieczarek i kawałek boczku i właśnie z tych składników postanowiłam coś upichcić. W ten sposób powstała owa przystawka, która jednak jest dość sycąca i może śmiało zastąpić konkretny lunch.



Składniki
  • bób
  • kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
  • kawałek wędzonego boczku pokrojony w paseczki
  • przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, mieszanka ziół
Sposób przygotowania

Bób gotujemy do miękkości z dodatkiem jarzynki. Obieramy ze skórki. Pokrojone pieczarki i boczek rumienimy na patelni, pod koniec dorzucamy przygotowany bób. Całość doprawiamy... i gotowe.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

wtorek, 25 sierpnia 2009

Ciasteczka z muesli

Już od dawna planowałam je zrobić, aż w końcu nadeszła ta chwila i mogę je Wam tutaj zaprezentować. Przepis pochodzi ze stronki Moje Wypieki.W swoich ciasteczkach musiałam wprowadzić drobne modyfikacje, bo mi mąki zbrakło. Dałam za to więcej wiórków kokosowych i dodatkowo pokruszone płatki Fitness Nestle. Przepis podaję jednak według oryginału, by w końcu kiedyś zrobić je według tejże receptury.

Składniki na około 30 ciastek

  • 185 g masła, roztopionego
  • 1 szklanka (130 g) muesli
  • 1 szklanka (90 g) wiórków kokosowych
  • 1 szklanka (90 g) płatków owsianych
  • 1/2 szklanki (75 g) mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 g jasnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki (35 g) ziaren sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 roztrzepane jajko
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce zachowując spore odstępy, spłaszczać je łyżką. Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut. Studzić najpierw na blaszce (będą miękkie), jak stwardnieją - na kratce. Część ciasteczek po wystudzeniu udekorowałam rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

niedziela, 9 sierpnia 2009

Kotleciki z kaszki kuskus, fety i suszonych pomidorów

Chciałam zrobić coś z nadwyżek kuskusowych, które odkryłam wczoraj w naszych kuchennych szafkach. Z pomocą przyszła mi durszlakowa wyszukiwarka, która na hasło "kotlety + kuskus" wypluła kilka przepisów wartych zainteresowania. Jednym z nich była propozycja aga-ii, pierwotnie pochodząca z tej stronki. Moje kotleciki zrobiłam z podwójnej porcji z oryginalnego przepisu i taki też przepis podaję poniżej.



Składniki na ok.20 kotlecików
  • 350g suchej kaszy kuskus
  • 400ml wody
  • 3 łyżeczki bulionu w proszku
  • 2 roztrzepane jajka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 150g sera typu feta, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 małego słoiczka suszonych pomidorów w zalewie, osączonych i pociętych na małe kawałeczki
  • szczypiorek, wzięłam resztę z mrożonki
  • kilka listków świeżej bazylii, posiekanych
  • szczypta soli, pieprz ziołowy, suszony koper
Sposób przygotowania

Z wody i bulionu przygotować wywar. Gorącym zalać odważony kuskus. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Do gotowego kuskusu dodać jajka, jogurt, przyprawy, posiekane zioła. Całość wymieszać. Na końcu domieszać fetę oraz kawałki suszonych pomidorów. Ewentualnie doprawić. Gotową masę nabierać łyżką maczaną za każdym razem w misce z wodą i formować małe kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru. Ja podałam je w towarzystwie sosu serowo-pieczarkowego oraz mizerii.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

sobota, 8 sierpnia 2009

Szybkie ciasto na jogurcie z jabłkami

Szybkie, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i wymieszać. Do tego kilka jabłek i ciacho gotowe. Z innymi owocami także zapewne się uda. Sama robiłam je po raz pierwszy, padło na jabłka, bo leżały już kilka dni i jakoś nikt się nie chciał na nie skusić. Przepis wypatrzyłam u nougatine83. Zamiast kruszonki pomazałam jeszcze gorące ciacho podgrzaną marmoladą ananasową.



Składniki - tortownica 24 cm w Ø
  • 340g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 małe jajka
  • 80g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300g jogurtu naturalnego
Dodatkowo
  • 4 jabłka, obrane, przepołowione i wypestkowane
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • 2-3 łyżeczki marmolady ananasowej
Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy połówki jabłek nacięte w krateczkę, wypukłą stroną do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Podgrzewamy marmoladę i rozsmarowujemy na jeszcze gorącym upieczonym cieście.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

wtorek, 4 sierpnia 2009

Flødekartofler

To coś typowo duńskiego czyli ziemniaczki zapiekane ze śmietanką. Potrawa banalnie prosta, jednakże dość kaloryczna. Tym niemniej polecam gorąco. Najsmaczniejsza prosto z piekarnika.



Składniki na 4 porcje
  • 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w talarki
  • ok. 300 ml śmietanki 30% (dałam kartonik taki jak na zdjęciu)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę startego żółtego sera do posypania
  • ewent. duża cebula, posiekana
Sposób przygotowania

Ziemniaki w talarkach wykładamy do formy żaroodpornej, przyprawiamy, posypujemy serem, cebulą, zalewamy śmietanką. Pieczemy w temp. 200 st. C przez przynajmniej godzinę.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Talarki z cukinii w panierce

W Polsce zawsze robię tą potrawę z dorodnych cukinii, tutaj u nas w Danii trudno o takie zatem zadowalam się małymi sztukami. Z małych czy z dużych - zawsze smakują wyśmienicie.



Składniki
  • cukinie pocięte w talarki
  • sól lub vegeta
  • pieprz ziołowy
Panierka
  • jajka
  • mąka
  • bułka tarta
Dodatkowo olej do smażenia

Sposób przygotowania

Duże cukinie zwykle pozbawiam skórki, mniejsze jedynie dokładnie myję, kroję na talarki, przyprawiam przyprawami z dwóch stron i najlepiej od razu (aby nie podchodziły wodą) obtaczam w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor. Doskonałe na ciepło jak i na zimno.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

niedziela, 2 sierpnia 2009

Cynamonki

Od kilku miesięcy znajdowały się na mojej liście "do zrobienia". Dziś zatem wykreślam je z tej listy i dodaję do zrobionych. Bardzo łatwo się je robi i szybko, a dodatkowo nie męczyłam się z ciastem, bo wszystkie składniki wpakowałam do maszyny, która sama zajęła się wyrabianiem i wyrastaniem ciasta. Bułeczki bardzo atrakcyjne dla oka o przyjemnym zapachu cynamonu. Część zrobiłam mniejszych z dodatkiem rodzynek, a część większych wyłącznie z miksturą maślano-cynamonowo-cukrową. Mnie osobiście bardziej smakują te z dodatkiem rodzynek. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.


Składniki na 2 duże blachy (wyszło mi 24 mniejszych i 13 większych cynamonek)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
  • 2 jajka roztrzepane
  • 4 szklanki mąki (dałam 5 łyżek więcej)
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 4 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
Mikstura maślano-cynamonowo-cukrowa
  • 1/4 kostki masła, roztopionego
  • ok. 1/2 szkl. cukru
  • 3 czubate łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
  • rodzynki (dałam 100g)
  • jajko do posmarowania
Sposób przygotowania

Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i połowy mleka zrobiłam zaczyn. Odstawiłam do wyrośnięcia do podwojenia objętości. W brytfannie automatu umieściłam resztę składników w podanej kolejności, na końcu wlewając zaczyn drożdżowy. Nastawiałam program wyrabiania ciasta. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam, posmarowałam miksturą maślano-cynamonowo-cukrową, która powstała w wyniku zmieszania roztopionego masła z cukrem i cynamonem. Na dwóch częściach rozłożyłam także namoczone wcześniej rodzynki. Zwinęłam 4 rolady, każdą pokroiłam na plasterki ok. 2,5 cm szerokości. Cynamonki ułożyłam na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia,zachowując odstępy i odstawiłam na 30 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Piekłam około 10 minut w temperaturze 175 st. C.

Smacznego!