Sezon cukiniowy ma się ku końcowi, więc u nas z tej okazji prawdziwe leczo właśnie z dodatkiem pięknej dorodnej cukinii. Osobiście uwielbiam takie dania: dużo kolorowych warzyw, słodko-kwaśny smak, piękny pomidorowy kolor, a pomiędzy tym wszystkim smaczne kawałki mięska.
Składniki na duży garnek, 6-8 porcji.- 2 puszki pomidorów całych lub posiekanych
- kilka sztuk papryki czerwonej i żółtej
- 2 duże cebule
- dorodna cukinia
- duża kiełbasa pokrojona w kostkę
- sok pomidorowy
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- kilka gałązek natki pietruszki i koperku
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, jarzynka, słodka papryka
Papryki i cukinię kroimy w większą kostkę, a cebule w piórka. Do garnka wrzucamy pomidory z puszki (całe rozgniatamy widelcem) i stawiamy na średnim ogniu, aby się dusiło. Dodajemy pokrojone papryki i cebule. Przykrywamy i dalej podgrzewamy na średnim ogniu. Po około 30 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i kiełbaskę. Dolewamy sok pomidorowy , ilość wedle uznania. Całość doprawiamy przyprawami i sosem chili, który nadaje daniu słodko-ostrą nutę. Na końcu można dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz