sobota, 29 sierpnia 2009

Leczo z cukinią

Sezon cukiniowy ma się ku końcowi, więc u nas z tej okazji prawdziwe leczo właśnie z dodatkiem pięknej dorodnej cukinii. Osobiście uwielbiam takie dania: dużo kolorowych warzyw, słodko-kwaśny smak, piękny pomidorowy kolor, a pomiędzy tym wszystkim smaczne kawałki mięska.


Składniki na duży garnek, 6-8 porcji.
  • 2 puszki pomidorów całych lub posiekanych
  • kilka sztuk papryki czerwonej i żółtej
  • 2 duże cebule
  • dorodna cukinia
  • duża kiełbasa pokrojona w kostkę
  • sok pomidorowy
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, jarzynka, słodka papryka
Sposób przygotowania

Papryki i cukinię kroimy w większą kostkę, a cebule w piórka. Do garnka wrzucamy pomidory z puszki (całe rozgniatamy widelcem) i stawiamy na średnim ogniu, aby się dusiło. Dodajemy pokrojone papryki i cebule. Przykrywamy i dalej podgrzewamy na średnim ogniu. Po około 30 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i kiełbaskę. Dolewamy sok pomidorowy , ilość wedle uznania. Całość doprawiamy przyprawami i sosem chili, który nadaje daniu słodko-ostrą nutę. Na końcu można dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Brak komentarzy: