niedziela, 30 sierpnia 2009

Dżem z kiwi

Z tegorocznych nadwyżek owocu kiwi zrobiłam mój pierwszy w tym sezonie dżem. Bardzo smaczny i taki egzotyczny, a do tego taaaki zielony:)


Składniki
  • świeże owoce kiwi, obrane ze skórki i pokrojone w mniejszą kostkę
  • cukier żelujący
Sposób przygotowania

Pokrojone owoce zasypujemy cukrem w proporcji 1:1 lub 2:1 i mieszamy. Całość podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy według instrukcji dołączonej do cukru, u mnie ok. 5 - 10 minut na ostrym ogniu. Gotowy gorący dżem przelewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

2 komentarze:

viridianka pisze...

do tej pory jadłam tylko raz dzem z kiwi i byl bardzo smaczny, ale chyba z dodatkiem ananasa lub brzoskwin byl :)

Anonimowy pisze...

bardzo ciekawe, dzieki