Szybkie, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i wymieszać. Do tego kilka jabłek i ciacho gotowe. Z innymi owocami także zapewne się uda. Sama robiłam je po raz pierwszy, padło na jabłka, bo leżały już kilka dni i jakoś nikt się nie chciał na nie skusić. Przepis wypatrzyłam u nougatine83. Zamiast kruszonki pomazałam jeszcze gorące ciacho podgrzaną marmoladą ananasową.
Składniki - tortownica 24 cm w Ø - 340g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 małe jajka
- 80g cukru
- pół szklanki oleju
- 300g jogurtu naturalnego
- 4 jabłka, obrane, przepołowione i wypestkowane
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- 2-3 łyżeczki marmolady ananasowej
Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy połówki jabłek nacięte w krateczkę, wypukłą stroną do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Podgrzewamy marmoladę i rozsmarowujemy na jeszcze gorącym upieczonym cieście.
12 komentarzy:
wydaje się byc takim zwyczajnym ciastem
a wygląda nadzwyczajnie :-)
pięknie te jabłka poukładałaś!
bardzo lubię takie ciasta i bardzo płaczę
,że Nougatine zamknęła ten drugi blog ,ach ile tam było perełek
Wlasnie upieklam dokladnie tak jak w przepisie, jedynie nie smarowalam niczym po upieczeniu-gdyz nie mialam nic.Juz sprobowalam wyszedl wysmienity-uzylam jablek slodkich. Jest pyszny !!!Szybko i latwo sie go wykonuje.Polecam:)Smacznego
Cieszę się bardzo, że smakuje...nam również smakował...przy okazji dziękuję za przypomnienie mi samej o tym przepisie...bardzo podoba mi się ta dekoracja jabłkowa i warto ją wykorzystać przy innej okazji:)
a to można mieszać mikserem?
można...będzie to ekspresowe tempo przygotowania ciasta
dzięki, a co jeśli mam tortownicę większą podwoić składniki?
a o ile większą? przy 24ce ciasto sięga ok. 1/2 wysokości przed pieczeniem (spójrz na zdjęcia), po upieczeniu też jeszcze trochę miejsca zostaje...przy większej tortownicy dałabym o 50% więcej składników bo ciasto nie musi być wysokie...to jest typ ciasta takiego bardziej mokrego, zatem lepiej się upiecze gdy jest niższe
tak 28 będzie średnica. a mam pytanie ile to jest 340 g mąki? :)
2 niepełne szklanki mąki pszennej
twoje czy ktos cie uprzeedzil http://www.kuchniajogurtowa.pl/przepis/72
dzięki za info
Prześlij komentarz