To coś typowo duńskiego czyli ziemniaczki zapiekane ze śmietanką. Potrawa banalnie prosta, jednakże dość kaloryczna. Tym niemniej polecam gorąco. Najsmaczniejsza prosto z piekarnika.
Składniki na 4 porcje
- 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w talarki
- ok. 300 ml śmietanki 30% (dałam kartonik taki jak na zdjęciu)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę startego żółtego sera do posypania
- ewent. duża cebula, posiekana
Ziemniaki w talarkach wykładamy do formy żaroodpornej, przyprawiamy, posypujemy serem, cebulą, zalewamy śmietanką. Pieczemy w temp. 200 st. C przez przynajmniej godzinę.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
2 komentarze:
Ciekawe :) to nic że kaloryczne, dla dobrego smaku warto kilka kalorii więcej podjeść :D
Pyszna propozycja zimniaczana :)
Prześlij komentarz