wtorek, 4 sierpnia 2009

Flødekartofler

To coś typowo duńskiego czyli ziemniaczki zapiekane ze śmietanką. Potrawa banalnie prosta, jednakże dość kaloryczna. Tym niemniej polecam gorąco. Najsmaczniejsza prosto z piekarnika.



Składniki na 4 porcje
  • 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w talarki
  • ok. 300 ml śmietanki 30% (dałam kartonik taki jak na zdjęciu)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę startego żółtego sera do posypania
  • ewent. duża cebula, posiekana
Sposób przygotowania

Ziemniaki w talarkach wykładamy do formy żaroodpornej, przyprawiamy, posypujemy serem, cebulą, zalewamy śmietanką. Pieczemy w temp. 200 st. C przez przynajmniej godzinę.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

2 komentarze:

Sylvia F. pisze...

Ciekawe :) to nic że kaloryczne, dla dobrego smaku warto kilka kalorii więcej podjeść :D

kasiaaaa24 pisze...

Pyszna propozycja zimniaczana :)