Z okazji "Tygodnia z ciecierzycą" dziś na obiad podałam paszteciki z ciecierzycy z dodatkiem świeżego szpinaku, a na wierzchu piniowe orzeszki i sezam. Trochę sporo mi tej ciecierzycowej masy wyszło, więc z części usmażyłam przy okazji kotleciki z ciecierzycy w siemieniu lnianym, które już wcześniej publikowałam na moim blogu.
Składniki (ilości na oko)
- ugotowane ziarno ciecierzycy, zmielone
- jajka
- uduszony na maśle posiekany świeży szpinak
- wywar z gotowania ciecierzycy, tyle aby masa była plastyczna i niezbyt sucha
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, jarzynka
- koperek, natka pietruszki
- przyprawa maggi
- orzeszki pinii
- ziarno sezamu
- olej do wysmarowania foremek
Ciecierzycę namaczamy przez ok. 12 godzin w trzykrotnie większej ilości wody w stosunku do ilości ziarna. Ziarno gotujemy do miękkości ok. 1 h, ok. 15 minut przed końcem gotowania doprawiamy solą lub jarzynką. Ugotowaną ciecierzycę mielimy. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Całość doprawiamy. Przygotowane foremki smarujemy olejem i napełniamy masą ciecierzycową, na wierzchu rozkładamy orzeszki piniowe oraz ziarno sezamu. Pieczemy do złotego zrumienienia.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
5 komentarzy:
bardzo fajny pomysł i nie wymaga smażenia w głębokim oleju, pozwolisz że skopiuje sobie ten przepis :)
wygląda smakowicie, myśle że ten przepis u mnie znajdzie miejsce :)
dzieki, na pewno sprobuje :))
Dobrze, ze zalozylas takiego pysznego bloga :))))
Majlook
Proponuję dodać do masy parę ząbków przeciśniętego czosnku, bardzo dobrze się komponuje z ciecierzycą , smacznego
UlkaK - dzięki za radę, będę pamiętać o tym następnym razem
Prześlij komentarz