czwartek, 21 maja 2009

Paszteciki z ciecierzycy

Z okazji "Tygodnia z ciecierzycą" dziś na obiad podałam paszteciki z ciecierzycy z dodatkiem świeżego szpinaku, a na wierzchu piniowe orzeszki i sezam. Trochę sporo mi tej ciecierzycowej masy wyszło, więc z części usmażyłam przy okazji kotleciki z ciecierzycy w siemieniu lnianym, które już wcześniej publikowałam na moim blogu.




Składniki (ilości na oko)
  • ugotowane ziarno ciecierzycy, zmielone
  • jajka
  • uduszony na maśle posiekany świeży szpinak
  • wywar z gotowania ciecierzycy, tyle aby masa była plastyczna i niezbyt sucha
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, jarzynka
  • koperek, natka pietruszki
  • przyprawa maggi
Dodatkowo
  • orzeszki pinii
  • ziarno sezamu
  • olej do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania

Ciecierzycę namaczamy przez ok. 12 godzin w trzykrotnie większej ilości wody w stosunku do ilości ziarna. Ziarno gotujemy do miękkości ok. 1 h, ok. 15 minut przed końcem gotowania doprawiamy solą lub jarzynką. Ugotowaną ciecierzycę mielimy. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Całość doprawiamy. Przygotowane foremki smarujemy olejem i napełniamy masą ciecierzycową, na wierzchu rozkładamy orzeszki piniowe oraz ziarno sezamu. Pieczemy do złotego zrumienienia.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!



5 komentarzy:

aga-aa pisze...

bardzo fajny pomysł i nie wymaga smażenia w głębokim oleju, pozwolisz że skopiuje sobie ten przepis :)

magda k. pisze...

wygląda smakowicie, myśle że ten przepis u mnie znajdzie miejsce :)

Anonimowy pisze...

dzieki, na pewno sprobuje :))
Dobrze, ze zalozylas takiego pysznego bloga :))))

Majlook

UlkaK pisze...

Proponuję dodać do masy parę ząbków przeciśniętego czosnku, bardzo dobrze się komponuje z ciecierzycą , smacznego

reve82 pisze...

UlkaK - dzięki za radę, będę pamiętać o tym następnym razem