poniedziałek, 4 maja 2009

Fritata jajeczno-łososiowa

Ta lekka fritata to moja propozycja majowego śniadanka, najlepiej weekendowego kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć. U nas na stole zawitała w poniedziałkowy poranek.




Składniki (forma ok. 26 cm w średnicy)
  • 4 jajka
  • 200g serka wiejskiego
  • filiżanka mleka
  • 250 g świeżego łososia
  • przyprawa do ryb
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, jarzynka, odrobina gałki muszkatołowej, szczypiorek, rzeżucha
Sposób przygotowania Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy przyprawą do ryb. Jajka miksujemy z serkiem i mlekiem, doprawiamy wedle uznania. W formie rozkładamy kawałki łososia, zalewamy miksturą jajeczną. Pieczemy w 200 st. C. ok. 25 minut - tak aby jajka się ścięły, a łosoś nie był surowy.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!


4 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Fritata wygląda fantastycznie :) No i ten łosoś... Pycha :)

olalala pisze...

Mmm :)! Cudna :)! Robiłam nawet niedawno fritattę, dla mnie jest prawie jak pizza (choć wspólny mają tylko kształt chyba :)), a kalorii duuużo mniej :).

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

brzmi cudnie!

mico pisze...

OOOOO JA CIĘ!
Fritata jajeczno- łososiowa brzmi tak fantastycznie, że aż sam się dziwię, że na taki pomysł nigdy nie wpadłem! :)