Ta lekka fritata to moja propozycja majowego śniadanka, najlepiej weekendowego kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć. U nas na stole zawitała w poniedziałkowy poranek.
Składniki (forma ok. 26 cm w średnicy) - 4 jajka
- 200g serka wiejskiego
- filiżanka mleka
- 250 g świeżego łososia
- przyprawa do ryb
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, jarzynka, odrobina gałki muszkatołowej, szczypiorek, rzeżucha
Sposób przygotowania Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy przyprawą do ryb. Jajka miksujemy z serkiem i mlekiem, doprawiamy wedle uznania. W formie rozkładamy kawałki łososia, zalewamy miksturą jajeczną. Pieczemy w 200 st. C. ok. 25 minut - tak aby jajka się ścięły, a łosoś nie był surowy.Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
4 komentarze:
Fritata wygląda fantastycznie :) No i ten łosoś... Pycha :)
Mmm :)! Cudna :)! Robiłam nawet niedawno fritattę, dla mnie jest prawie jak pizza (choć wspólny mają tylko kształt chyba :)), a kalorii duuużo mniej :).
brzmi cudnie!
OOOOO JA CIĘ!
Fritata jajeczno- łososiowa brzmi tak fantastycznie, że aż sam się dziwię, że na taki pomysł nigdy nie wpadłem! :)
Prześlij komentarz