sobota, 21 stycznia 2012

Kokosanki

Przepis wypatrzony na blogu Kalyn, specjalistki od dań według Diety South Beach. Lubię jej przepisy i ostatnio często do nich sięgam. Ten dzisiejszy to propozycja ciasteczek, które można jeść na pierwszej fazie diety, jeśli tylko w ich wypieku zastosuje się dozwolony środek słodzący, u Kalyn Splenda. Ja z reguły stosuję fruktozę więc i tutaj jej użyłam.

Składniki na ok. 18 ciasteczek
  • 2/3 szkl. zmielonych migdałów, (nie trzeba mielić jak na mąką, mogą być trochę większe kawałki, najlepiej użyć w tym celu food processora)
  • 1 i 1/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. (lub mniej)  fruktozy/cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. niskotłuszczowego jogurtu greckiego
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki wanilii lub kilka kropli aromatu

    Rozgrzać piekarnik do 180 st.  Wszystkie składniki połączyć i łyżką wykładać na blachę wyłożoną pergaminem. Formować ciasteczka, masę lekko spłaszczać. Piec ok. 25 minut. I tyle. I jakie to proste:)


    4 komentarze:

    Dusia pisze...

    smaka mi zrobiłaś:)

    Arvén pisze...

    Zrobiłam niedawno kokosanki po raz pierwszy i od razu się rozkochałam :) Pyszne!

    Lovelykate pisze...

    Jedne z moich ulubionych ciastek, a nigdy ich nie robiłam sama. Świetnie wyglądają :)

    kulinarne-smaki pisze...

    Kocham kokos więc kocha te ciasteczka :)