piątek, 27 stycznia 2012

Śniadaniowa zapiekanka z jajkami

W weekend można sobie pozwolić na trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania. I naprawdę warto!!! Takie śniadanie na ciepło jest po pierwsze pyszne, a po drugie syci na długo. Przepis powstał pod wpływem pięknych zdjęć śniadaniowej zapiekanki zaserwowanej przez Kalyn na jej blogu.



Składniki na 2 indywidualne porcje
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • ćwiartka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka czerwonego pesto
  • sól, pieprz ziołowy, odrobina fruktozy/cukru
  • 4 jajka
  • ser żółty, mozzarella lub parmezan
  • szczypiorek do posypania

Cebulę podsmażyć na patelni, dodać pomidory. Razem poddusić przez kilka minut, dodać pesto i przyprawy i jeszcze chwilę poddusić. Przygotować dwie foremki żaroodporne i rozłożyć do nich ok. 3/4 pomidorów. Do każdej formy wbić 2 jajka, przyozdobić resztą pomidorów i zapiec. Gdy jajka się już lekko zetną, wierzch obsypać startym serem i całość zapiec aż ser się lekko zrumieni. Przed podaniem obsypać szczypiorkiem.

3 komentarze:

elżunia pisze...

smacznie tutaj u Ciebie

Dusia pisze...

o jakie pyszne śniadanie

mnemonique pisze...

zdrowo, sycąco pysznie -dużo pozytywnej energii od rana!

Pozdrawiam
Monika