piątek, 2 grudnia 2011

Zupa kremowa -brokułowa

To moje pierwsze podejście do zupy o takim smaku i bardzo się cieszę, że zaryzykowałam z tym przepisem, bo teraz mogę dodać kolejną pozycję do mojego zupnego repertuaru:) Fajny kolor i fajny smak - i oto chodziło!


Składniki
  • duży brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 750ml bulionu (zalewam 2 kostki rosołowe wrzątkiem)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • gęsty jogurt lub śmietana do smaku
  • do podania: chrupiące grzanki lub jajo na twardo
Sposób przygotowania

Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki brokuła, przykrywamy i dusimy do miękkości. Całość przelewamy do blendera i miksujemy. Jeszcze w blenderze doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę całość miksujemy. Przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy, ewentualnie doprawiając i dodając odrobinę jogurtu/śmietanki do smaku. Podajemy z chrupiącymi grzankami lub z jajem ugotowanym na twardo pokrojonym na ćwiartki.

2 komentarze:

Arvén pisze...

W moim przypadku repertuar zupowy się opiera o brokułowy krem :D Ale jest tak pyszna, że nie potrzeba niczego więcej!

reve82 pisze...

Ciekawa jestem jak Ty przygotowujesz ten krem...