sobota, 3 grudnia 2011

Burrito meksykańskie inaczej

Pierwszego dnia było zwykłe burrito czyli zwinięte w rulony pszenne placki tortilli a w nich iście meksykańskie nadzienie. Drugiego dnia, aby nieco odmienić sobie obiad wpadłam na pomysł, aby to zwykłe burrito podać w niecodziennej formie. Pomysł fajny i wart powtórzenia.


Składniki
  • mięso mielone np. mieszanka wieprzowego i drobiowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ugotowany ryż np. pełnoziarnisty
  • ugotowana fasola biała najlepiej o małych oczkach ale każda się nada
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, może być także jakaś mieszanka do mięsa mielonego, byle do smaku (dla lubiących ostre smaki polecam dodać szczyptę albo i dwie chili)
  • odrobina oleju do podsmażenia mięsa
Dodatkowo
  • sałata lodowa, papryka, pomidor
  • starty żółty ser
  • jogurt typu greckiego 10%tł./lub śmietana jak kto woli
  • gotowe opakowanie tortilli pszennych
Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim mięso, podlewamy wodą z przecierem i dodajemy pomidory z puszki.Całość smażymy przez kilka minut, aż mięso będzie gotowe a z potrawy odparuje większość płynu. Dorzucamy teraz ugotowany wcześniej ryż i białą fasolę, mieszamy i doprawiamy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, kroimy sałatę na mniejsze kawałki, pomidory i paprykę w kawałki wielkości kęsa. Na dużej patelni podpiekamy tortille pocięte w mniejsze kawałki (ok. 20 sekund z każdej strony, tak aby były chrupkie, a nie miękkie). Podajemy na dużych talerzach na środek wykładając porcję mięsa, które dookoła przyozdabiamy warzywami i kawałkami tortilli. Całość oprószamy żółtym serem i podajemy w towarzystwie salaterki z jogurtem greckim.

Smacznego!

3 komentarze:

Anja pisze...

Przed chwila wlasnie wpadlam na pomysl zrobienia wlasnych tortilii i Twoj pomysl na obiad przyda mi sie do ich zagospodarowania.

reve82 pisze...

No to smacznego Aniu:)

wilczyca-Aga pisze...

kurde...mam słabość do tego dania i mogę je jeść bez przerwy