To moje pierwsze podejście do zupy o takim smaku i bardzo się cieszę, że zaryzykowałam z tym przepisem, bo teraz mogę dodać kolejną pozycję do mojego zupnego repertuaru:) Fajny kolor i fajny smak - i oto chodziło!
Składniki
- duży brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 750ml bulionu (zalewam 2 kostki rosołowe wrzątkiem)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- gęsty jogurt lub śmietana do smaku
- do podania: chrupiące grzanki lub jajo na twardo
Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki brokuła, przykrywamy i dusimy do miękkości. Całość przelewamy do blendera i miksujemy. Jeszcze w blenderze doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę całość miksujemy. Przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy, ewentualnie doprawiając i dodając odrobinę jogurtu/śmietanki do smaku. Podajemy z chrupiącymi grzankami lub z jajem ugotowanym na twardo pokrojonym na ćwiartki.
2 komentarze:
W moim przypadku repertuar zupowy się opiera o brokułowy krem :D Ale jest tak pyszna, że nie potrzeba niczego więcej!
Ciekawa jestem jak Ty przygotowujesz ten krem...
Prześlij komentarz