piątek, 30 grudnia 2011

Panierowane pieczarki w zalewie pomidorowej

Pieczarki w zalewie przygotowałam na Wigilię, a że Wigilię spędzaliśmy w dwóch domach to i pieczarek musiało być sporo:) Bardzo fajna potrawa przyciągająca wzrok, przez niektórych nazwana móżdżkami w pomidorach:) To od kształtu i wyglądu jaki przybrały pieczarki, jak już trochę posiedziały w zalewie. Pomysł na to danie podpatrzyłam u Andzi. Pieczarki takie możemy jeść na ciepło lub na zimno, co więcej możemy je podać zaraz po zrobieniu lub też poukładać w słoikach, przykryć zalewą, zagotować i wynieść do spiżarki, gdzie poczekają aż najdzie nas na nie ochota.



Składniki - z podanych ilości otrzymamy 3 litrowe słoiki pieczarek
  • Kilogram świeżych pieczarek
  • ciasto naleśnikowe - 2 jajka, 250-300 ml mleka, 150g-200g mąki, przyprawy do smaku - ciasto ma być na tyle gęste by przy obtaczaniu w nim pieczarek nie spływało z nich
Zalewa
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki wegety
  • 4 duże cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, listek laurowy
Oczyszczone pieczarki zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie wkładać do słoików lub do przygotowanej formy.
Cebule pokroić w talarki, włożyć do garnka, dodać resztę składników zalewy - zagotować. Ostudzoną zalewą zalać pieczarki. Te w słoikach pasteryzujemy przez 10 minut.


1 komentarz:

ulcik pisze...

mniam, pokochałam pieczarki - a ten przepis brzmi smakowicie !