Pieczarki w zalewie przygotowałam na Wigilię, a że Wigilię spędzaliśmy w dwóch domach to i pieczarek musiało być sporo:) Bardzo fajna potrawa przyciągająca wzrok, przez niektórych nazwana móżdżkami w pomidorach:) To od kształtu i wyglądu jaki przybrały pieczarki, jak już trochę posiedziały w zalewie. Pomysł na to danie podpatrzyłam u Andzi. Pieczarki takie możemy jeść na ciepło lub na zimno, co więcej możemy je podać zaraz po zrobieniu lub też poukładać w słoikach, przykryć zalewą, zagotować i wynieść do spiżarki, gdzie poczekają aż najdzie nas na nie ochota.
Składniki - z podanych ilości otrzymamy 3 litrowe słoiki pieczarek
- Kilogram świeżych pieczarek
- ciasto naleśnikowe - 2 jajka, 250-300 ml mleka, 150g-200g mąki, przyprawy do smaku - ciasto ma być na tyle gęste by przy obtaczaniu w nim pieczarek nie spływało z nich
- 1 l wody
- 1/2 szklanki oleju
- 3-4 łyżki octu
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki wegety
- 4 duże cebule
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie, listek laurowy
Oczyszczone pieczarki zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie wkładać do słoików lub do przygotowanej formy.
Cebule pokroić w talarki, włożyć do garnka, dodać resztę składników zalewy - zagotować. Ostudzoną zalewą zalać pieczarki. Te w słoikach pasteryzujemy przez 10 minut.
Cebule pokroić w talarki, włożyć do garnka, dodać resztę składników zalewy - zagotować. Ostudzoną zalewą zalać pieczarki. Te w słoikach pasteryzujemy przez 10 minut.
1 komentarz:
mniam, pokochałam pieczarki - a ten przepis brzmi smakowicie !
Prześlij komentarz