niedziela, 24 stycznia 2010

Ragout z żeberek wieprzowych

Styczeń ma się ku końcowi, a ja znowu mam pełno zaległości w postowaniu na czas. Od początku roku stołuję się w zakładowej stołówce, bo praca od 10tej do 18tej z mojego doświadczenia wielkiemu domowemu gotowaniu nie sprzyja. Zatem obecnie w tygodniu mniej siedzę w kuchni. W weekendy natomiast mogę sobie tam do woli szaleć, bo to zimno na dworze nie zachęca do aktywności podwórkowej. Dziś prezentuję ragout z żeberek, które wyszły z zamrażarki, aby zrobić miejsce nowym zakupom. I w tym miejscu wstawiam jedno z moich noworocznych postanowień: przestać kupować na zapas:) Owszem - przyznaję, że lubię mieć zapełnione szafki kuchenne, ale teraz daty ważności mnie gonią. Zatem dzisiaj oficjalnie oświadczam, że nie kupuję na zapas!



Składniki
  • ok.1kg żeberek wieprzowych podzielonych na mniejsze kawałki
  • 1 cebula - posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku - posiekane
  • puszka siekanych pomidorów
  • trochę soku pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • ok.1/3 puszki kukurydzy
  • ewent. 1/2 szkl. czerwonego wina (daję jeśli mam otwartą butelkę)
  • przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, słodka papryka + inne do smaku - doprawiam na pikantnie, ale nie za ostro
  • olej do podsmażenia
Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy przyprawione solą i pieprzem surowe kawałki żeberek. Smażymy na rumiano z każdej ze stron. Przekładamy do garnka żaroodpornego, u mnie garnek gliniany. Na pozostałym oleju podduszamy czosnek i cebulkę. Dodajemy do żeberek. W osobnym naczyniu mieszamy pomidory z puszki z sokiem, dorzucamy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaka. Zalewamy winem, doprawiamy na pikantnie. Powstałą miksturą zalewamy żeberka, najlepiej aby płyn je przykrywał prawie w całości. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na ok. 1,5h, aż żeberka będą miękkie (piekarnik nastawiam na 200 st.). W czasie pieczenia polecam przemieszać ragout ze 2-3 razy.

Smacznego!

4 komentarze:

andzia-35 pisze...

Danie na pewno pycha! Uwielbiam żeberka:))

reve82 pisze...

ja również, a w szczególności w zupie ogórkowej:)

gosiaa99 pisze...

Ide coś zjeść:) Naprawde takiego mi smaka narobiłąś że musze cos zjesc:) heh

reve82 pisze...

gosiaa99 - zatem smacznego Ci życzę:)