środa, 18 listopada 2009

Ziemniaczane łódki z bekonowym nadzieniem

Takie ziemniaczane cudeńka zobaczyłam na blogu Half Hour Cook, a że jakoś tej jesieni mam wielki apetyt na ziemniaczane dania to od razu zrobiłam swoją wersję. I fantastyczne są takie ziemniaczki - na gorąco czy nawet na zimno! Do ziemniaczków podałam dip a'la tzatziki.



Składniki
  • kilka większych ziemniaków
  • 200g bekonu w paseczkach
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
  • starty żółty ser do posypania
  • oliwa do formy
Sposób przygotowania

Ziemniaki umyłam i podgotowałam całe w skorupkach - miały być na półtwardo, ale troszkę mi za twarde wyszły. Następnie przecięłam na połówki i wydrążyłam trochę miąższu ze środków. Miąższ zachowałam. Każdą połówkę ziemniaka obsypałam przyprawami i ziołami, napełniłam bekonem i ułożyłam w naoliwionej formie. (Na dnie formy wcześniej wyłożyłam pozostały wydrążony farsz ziemniaczany, który obsypałam przeprawami.) Gotowe łódki obsypałam majerankiem. Piekłam w 180st. C ok. 45 minut - ok. 15 minut przed końcem pieczenia obsypałam ziemniaczki startym serem.

Dip tzatziki

Zmieszałam razem i dostawiłam do lodówki na 2 godziny:
  • ok.200ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki gotowej przyprawy Tzatziki
  • ponieważ sezon ogórkowy dawno za nami zrezygnowałam z tartego zielonego ogórka
Przed podaniem udekorowałam papryką w proszku.

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Super pomysl na imprezowe menu i nie tylko ..:)

reve82 pisze...

o tak...ależ to było dobre:)