Pomysł na lekko ostre żeberka podpatrzyłam na kotlet.tv. Tak przygotowane żeberka bardzo nam smakowały. Szczerze polecam.
- 1,5 kg żeberek wieprzowych (wcześniej zamarynowanych)
- oliwa do obsmażenia
Marynata
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku (można dać dodatkowo ostrą)
- kostka granulowanego czosnku
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- pokruszony listek laurowy
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki piwa
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę łącząc i mieszając wszystkie składniki. Do marynaty wkładamy pocięte na mniejsze kawałki żeberka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rano zamarynowane żeberka obsmażamy na oleju na złoty kolor, marynatę zachowujemy. Tak przygotowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, u mnie garnek rzymski, zalewamy marynatą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st.C, jakieś 60-90minut. Moje żeberka pieczone w garnku rzymskim były gotowe po godzinie. Pierwsze 45 minut piekłam pod przykryciem.
Smacznego!
5 komentarzy:
Też uwielbiam takie żeberka. Wspaniale smakują :)
Dogadzasz sobie Ewo :)
Uwielbiam żeberka!
sobie i Mężowi:)
ja również uwielbiam żeberka...a szczególnie chyba w zupie:)
Witaj Ewo
jakis czas temu robilam Twoje zeberka i wyszly pyszne, mieciutkie. Bardzo smaczne... nie dodalam tylko miodu ale i tak pomimo tego bylo super:)
Agaa-cieszę się bardzo że smakowały:) a prawdziwe podziękowania należą się Mężowi Pauliny z Kotlet.tv, bo to ich przepis
Prześlij komentarz