wtorek, 3 listopada 2009

Żeberka w pikantnej marynacie

Pomysł na lekko ostre żeberka podpatrzyłam na kotlet.tv. Tak przygotowane żeberka bardzo nam smakowały. Szczerze polecam.


Składniki
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych (wcześniej zamarynowanych)
  • oliwa do obsmażenia
Marynata
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku (można dać dodatkowo ostrą)
  • kostka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • pokruszony listek laurowy
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki piwa

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę łącząc i mieszając wszystkie składniki. Do marynaty wkładamy pocięte na mniejsze kawałki żeberka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rano zamarynowane żeberka obsmażamy na oleju na złoty kolor, marynatę zachowujemy. Tak przygotowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, u mnie garnek rzymski, zalewamy marynatą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st.C, jakieś 60-90minut. Moje żeberka pieczone w garnku rzymskim były gotowe po godzinie. Pierwsze 45 minut piekłam pod przykryciem.

Smacznego!


5 komentarzy:

kasiaaaa24 pisze...

Też uwielbiam takie żeberka. Wspaniale smakują :)

Anonimowy pisze...

Dogadzasz sobie Ewo :)
Uwielbiam żeberka!

reve82 pisze...

sobie i Mężowi:)
ja również uwielbiam żeberka...a szczególnie chyba w zupie:)

Unknown pisze...

Witaj Ewo
jakis czas temu robilam Twoje zeberka i wyszly pyszne, mieciutkie. Bardzo smaczne... nie dodalam tylko miodu ale i tak pomimo tego bylo super:)

reve82 pisze...

Agaa-cieszę się bardzo że smakowały:) a prawdziwe podziękowania należą się Mężowi Pauliny z Kotlet.tv, bo to ich przepis