Moja zapiekanka powstała z potrzeby poszukiwania treściwej potrawy obiadowej w ramach ścisłej fazy Diety South Beach, ale jest tak smaczna, że polecam ją każdemu, nie tylko Plażującym.
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 1 kulka mozzarelli light z wody + garść tartej mozzarelli do posypania na wierzchu
- 450g mięsa mielonego z kurczaka 3-5%tł.
- 2 puszki pomidorów siekanych
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- ok. 3/4 szkl. ziarna czerwonej soczewicy
- przyprawy: suszone oregano, cynamon, sól, pieprz kolorowy i ziołowy
- beszamel: śmietanka cremefine light pół na pół z mlekiem (razem ok.300ml), 1 jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Bakłażana pocięłam na plastry i obsypałam przyprawami. Mięso wraz z pomidorami, posiekaną cebulą i przeciśniętymi ząbkami czosnku poddusiłam w woku. Dodałam suche ziarno soczewicy i dalej dusiłam, aż ziarno zmiękło. Całość doprawiłam przyprawami. Dno glinianego garnka wyłożyłam 1/3 plastrów bakłażana, następnie wyłożyłam warstwę mięsną i kolejno znów bakłażany i mięso, na końcu pokrywając całość bakłażanami. Na wierzchu rozłożyłam mozzarellę pociętą w plastry. Całość zalałam beszamelem przygotowanym z połączenia w/w składników i krótkiego podgotowania sosu. Zapiekałam przykryte pokrywką ok.50 minut w temp.180 st.C.
Smacznego!
3 komentarze:
Ja bym się na tę zapiekankę skusiła :)
Ja też bym chętnie zjadła!
polecam, smaczne i szybko się robi...aż się chce dietkować
Prześlij komentarz