środa, 2 grudnia 2009

Zapiekanka.Mięso mielone, bakłażan i odchudzony beszamel.

Moja zapiekanka powstała z potrzeby poszukiwania treściwej potrawy obiadowej w ramach ścisłej fazy Diety South Beach, ale jest tak smaczna, że polecam ją każdemu, nie tylko Plażującym.




Składniki
  • 1 duży bakłażan
  • 1 kulka mozzarelli light z wody + garść tartej mozzarelli do posypania na wierzchu
  • 450g mięsa mielonego z kurczaka 3-5%tł.
  • 2 puszki pomidorów siekanych
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 3/4 szkl. ziarna czerwonej soczewicy
  • przyprawy: suszone oregano, cynamon, sól, pieprz kolorowy i ziołowy
  • beszamel: śmietanka cremefine light pół na pół z mlekiem (razem ok.300ml), 1 jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania

Bakłażana pocięłam na plastry i obsypałam przyprawami. Mięso wraz z pomidorami, posiekaną cebulą i przeciśniętymi ząbkami czosnku poddusiłam w woku. Dodałam suche ziarno soczewicy i dalej dusiłam, aż ziarno zmiękło. Całość doprawiłam przyprawami. Dno glinianego garnka wyłożyłam 1/3 plastrów bakłażana, następnie wyłożyłam warstwę mięsną i kolejno znów bakłażany i mięso, na końcu pokrywając całość bakłażanami. Na wierzchu rozłożyłam mozzarellę pociętą w plastry. Całość zalałam beszamelem przygotowanym z połączenia w/w składników i krótkiego podgotowania sosu. Zapiekałam przykryte pokrywką ok.50 minut w temp.180 st.C.

Smacznego!

3 komentarze:

grazyna pisze...

Ja bym się na tę zapiekankę skusiła :)

Ania pisze...

Ja też bym chętnie zjadła!

reve82 pisze...

polecam, smaczne i szybko się robi...aż się chce dietkować