Już od dawna chodziło za mną to danie. Zatem oto i one - powiem nieskromnie, że wyszło mi smaczniejsze niż mogłam to sobie wyobrazić! Jak je zrobić podpatrzyłam u Zwegowanych, jednakże moja wersja jest oczywiście wzbogacona o mięsko z piersi kurczaka plus inne drobne modyfikacje. Ogólnie mówiąc bardzo polecam ten przepis, a przede wszystkim samo danie, które nie tylko świetnie prezentuje się na stole, ale i wyśmienicie smakuje!
Składniki
- 8 małych tortilli (1 opakowanie, 320 g)
- ok. 400g mięsa z piersi kurczaka
- przyprawa Tacos
- garść świeżego szpinaku, pokrojonego
- 4 cebulki ze szczypiorkiem, drobno pokrojone
- 2 małe marchewki, pokrojone w małą kostkę
- 1/2 czerwonej papryki + 1/2 żółtej, w małą kostkę
- 1/2 puszki czerwonej fasoli, przepłukać
- 3 łyżki kukurydzy z puszki (bo tylko tyle miałam)
- 3 małe ząbki czosnku, posiekane
- słoiczek salsy medium
- odrobina oleju do podsmażenia
Sos pomidorowy
- puszka krojonych pomidorów (z tego 4 łyżki dodałam do nadzienia)
- ok.3/4 szkl. wody
- 1 kostka rosołowa
- pół posiekanej cebuli
- ząbek czosnku,
- łyżeczka cukru
Dodatkowo
- starty ser cheddar do posypania
Sposób przygotowania
Szpinak, fasolę, kukurydzę, paprykę, marchewkę, czosnek i szczypiorek podgrzewamy do miękkości na patelni. Dodajemy salsę. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, np. paseczki i doprawiamy - u mnie tylko przyprawa Tacos, nie dodawałam już ani soli, ani innych przypraw. Podsmażamy na oleju. Łączymy razem nadzienie warzywne z mięsnym - podgrzewamy, do całości dodałam jeszcze kilka łyżek posiekanych pomidorów z puszki.
Zaczynamy przygotowywać sos. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Przygotowane nadzienie kładziemy na wierzch tortilli i zwijamy je w rulony. Tortille układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem), złączeniem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Zaczynamy przygotowywać sos. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Przygotowane nadzienie kładziemy na wierzch tortilli i zwijamy je w rulony. Tortille układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem), złączeniem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Smacznego!
8 komentarzy:
mówisz ze takie dobre? to może spróbuje po świętach... hm..hm...
Uwielbiam enchiladas, ale jakos tak zawsze jadlam tylko z fasola. Chyba sie skusze na kurczaka tym razem. Wyglada baardzo smakowicie :)
Oj jakie wspaniale danie! Bardzo mi sie podoba przepis spisuje :)
powiem szczerze, że u mnie to danie od razu trafia na listę "top..." i świetnie nadaje się również na gościnny stół - a takie przepisy szczególnie sobie cenię
jak dla mnie bobmba :) super przepis i dzięki nie mu trafiłam do Ciebie i spodobało mi się :) będe zaglądać
Enchiladas de la muerta. Muy grande. Me gusto mucho. Si, si, muy grande :)
szpinak rządzi :)
zamiast salsy ze słoika, ja robię taką: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salsa__Meksyk_,,43110343,9495.html
szpinak u mnie często w lodówce siedzi, bo lubię nim dekorować kanapki:) a za wskazanie przepisu na salsę bardzo dziękuję...wypróbuję na pewno, bo lubię kiedy potrawy można zrobić samemu bez takich kupnych dodatków..tutaj akurat użyłam kupnej salsy, bo mi ją sprezentowano:)
Prześlij komentarz