sobota, 19 grudnia 2009

Enchiladas z kurczakiem i warzywami

Już od dawna chodziło za mną to danie. Zatem oto i one - powiem nieskromnie, że wyszło mi smaczniejsze niż mogłam to sobie wyobrazić! Jak je zrobić podpatrzyłam u Zwegowanych, jednakże moja wersja jest oczywiście wzbogacona o mięsko z piersi kurczaka plus inne drobne modyfikacje. Ogólnie mówiąc bardzo polecam ten przepis, a przede wszystkim samo danie, które nie tylko świetnie prezentuje się na stole, ale i wyśmienicie smakuje!



Składniki
  • 8 małych tortilli (1 opakowanie, 320 g)
  • ok. 400g mięsa z piersi kurczaka
  • przyprawa Tacos
  • garść świeżego szpinaku, pokrojonego
  • 4 cebulki ze szczypiorkiem, drobno pokrojone
  • 2 małe marchewki, pokrojone w małą kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki + 1/2 żółtej, w małą kostkę
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli, przepłukać
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki (bo tylko tyle miałam)
  • 3 małe ząbki czosnku, posiekane
  • słoiczek salsy medium
  • odrobina oleju do podsmażenia
Sos pomidorowy
  • puszka krojonych pomidorów (z tego 4 łyżki dodałam do nadzienia)
  • ok.3/4 szkl. wody
  • 1 kostka rosołowa
  • pół posiekanej cebuli
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka cukru
Dodatkowo
  • starty ser cheddar do posypania

Sposób przygotowania

Szpinak, fasolę, kukurydzę, paprykę, marchewkę, czosnek i szczypiorek podgrzewamy do miękkości na patelni. Dodajemy salsę. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, np. paseczki i doprawiamy - u mnie tylko przyprawa Tacos, nie dodawałam już ani soli, ani innych przypraw. Podsmażamy na oleju. Łączymy razem nadzienie warzywne z mięsnym - podgrzewamy, do całości dodałam jeszcze kilka łyżek posiekanych pomidorów z puszki.

Zaczynamy przygotowywać sos. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.

Przygotowane nadzienie kładziemy na wierzch tortilli i zwijamy je w rulony. Tortille układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem), złączeniem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.

Smacznego!

8 komentarzy:

viridianka pisze...

mówisz ze takie dobre? to może spróbuje po świętach... hm..hm...

Anonimowy pisze...

Uwielbiam enchiladas, ale jakos tak zawsze jadlam tylko z fasola. Chyba sie skusze na kurczaka tym razem. Wyglada baardzo smakowicie :)

gosiaa99 pisze...

Oj jakie wspaniale danie! Bardzo mi sie podoba przepis spisuje :)

reve82 pisze...

powiem szczerze, że u mnie to danie od razu trafia na listę "top..." i świetnie nadaje się również na gościnny stół - a takie przepisy szczególnie sobie cenię

magda k. pisze...

jak dla mnie bobmba :) super przepis i dzięki nie mu trafiłam do Ciebie i spodobało mi się :) będe zaglądać

El Bibliotecario del Mundodisco pisze...

Enchiladas de la muerta. Muy grande. Me gusto mucho. Si, si, muy grande :)

Anonimowy pisze...

szpinak rządzi :)
zamiast salsy ze słoika, ja robię taką: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salsa__Meksyk_,,43110343,9495.html

reve82 pisze...

szpinak u mnie często w lodówce siedzi, bo lubię nim dekorować kanapki:) a za wskazanie przepisu na salsę bardzo dziękuję...wypróbuję na pewno, bo lubię kiedy potrawy można zrobić samemu bez takich kupnych dodatków..tutaj akurat użyłam kupnej salsy, bo mi ją sprezentowano:)