niedziela, 1 listopada 2009

Drożdżowe serduszka

Zrobiłam je od razu, gdyż strasznie spodobał mi się zaproponowany przez Dorotus76 sposób formowania tych drożdżówek. Nadzienie natomiast zrobiłam z tego co akurat znalazłam w kuchennych szafkach. Serduszka wyszły bardzo puchate i rumiane. Piekłam je zdecydowanie krócej, jakieś 12 minut.

Składniki na ciasto (10 serduszek)
*moje ciasto ważyło 670g po wyrobieniu

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła (użyłam Kasi)
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych (dałam suszone)
Nadzienie serowo-makowe
  • 150g serka śmietankowego (dałam Almette naturalny)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • torebka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki zmielonego maku
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże). Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

Dla maszynistów: (ja tak robiłam)

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego!

3 komentarze:

margot pisze...

super wyglądają

asieja pisze...

ja też zwróciłam uwagę na ten sposób formowania serduszek
i zrobię je z pewnością

Twoje sa równie piękne

Gabi pisze...

Rewelacyjne skorzystam kiedys z przepisu,naprawdęsuper drożdżóweczki