Składniki na kruche ciasto - forma o średnicy 26 cm
- 350g mąki pszennej (dałam krupczatkę)
- 200g masła pokrojonego w kostkę
- 80g cukru trzcinowego
- 3-4 żółtka (dałam 4, bo ciasto było zbyt suche)
- ok.700g jabłek pokrojonych w paski
- porzeczki wedle gustu - patrz zdjęcie (więcej się nie mieściło:) - w oryginalnym przepisie były jeżyny
- 100g cukru trzcinowego
- mleko do posmarowania wierzchu
- cukier trzcinowy lub cukier puder do dekoracji
- masło do wysmarowania formy
Przygotować kruche ciasto. Masło posiekać z mąką, aż powstaną okruchy ciastowe, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku i zagniatać ciasto. Uformować dwie kule, które owinąć folią i włożyć do lodówki na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Porcje ciasta rozwałkować na wielkość większą niż średnica formy. Jedną wyłożyć dno i boki formy. Wypełnić formę pokrojonymi jabłkami i porzeczkami, na wierzchu posypać cukrem. Przykryć druga porcją ciasta, skleić boki. Ewentualnie dekoracyjnie naciąć aby powietrze miało ujście podczas pieczenia. Posmarować wierzch mlekiem oraz posypać cukrem trzcinowym. Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 30 minut, aż tarta nabierze złotego koloru.
8 komentarzy:
Ewa ,fajne w tej książce przepisy? Na co tam są tzn na same ciasta czy chleby może też ?
Bo sobie tytuł przetłumaczyłam i bardzo zachęcający jest :D
Zresztą ciasto co upiekłaś tez super pewnie smakuje
Margot - odnośnie książeczki - w tej akurat są jedynie słodkie wypieki...a nawet bym je nazwała mini wypiekami...tarty, ciasteczka-makaroniki, ciasteczka z nadzieniem, ale nie muffinki,różne rodzaje kruchych ciast...osobno kupiłam też książeczki poświęcone tylko muffinkom, czekoladzie i makaronowi...z literatury chlebowej natomiast nic ciekawego nie udało mi się na razie nabyć...a chciałam, bo tak to wciąż mam ten problem mąkowy...póki co korzystam z przepisów znalezionych w sieci..pozdrawiam
to swietna jest ,ja lubię takie maleństwa
te makaroniki to o jakich smakacjh?
Dużo ciast owocowych?
smakach ,miało być
są głównie różnego rodzaju tarty, kruche ciasta, z owocowym nadzieniem, małe dodatki do kawy, ulubione wypieki rodziny..a makaroniki z "mąki z pistacji"...zrobię je na pewno to opublikuję
jak ja kocham tarty:) bede musiala zrobic z jablkami bo takiej to ja nie probowalam jeszcze:))
makaroniki z "mąki z pistacji", o tak to pewnie będzie pyszne
a te ulubione rodzinne wypieki to?Ewa wybacz ,że tak ciebie męcze ale lubię takie regionalne ,rodzinne przepisy ,choćby poczytać
Margot - znalazłam moją książeczkę na http://www.rylandpeters.com/books/bookdetails.php ..jest to oryginalne wydanie a ja mam duńskie tłumaczenie...a z tych rodzinnych to jest ciasto z polewą cytrynową, tarta limonkowa, ciasto marchewkowe (ono jest akurat bardzo popularne u nas), tarta dyniowa, tarta z cytrynową bezą...a tak z życia Ci powiem że w pracy u nas najpopularniejsze jest imieninowe ciasto czekoladowe/coś jak murzynek...podpytam o przepis...no i wienerbrod tutaj stronka z fotkami: http://images.google.dk/images?hl=pl&q=wienerbrod&um=1&ie=UTF-8&ei=vO1ySsTdLYTMnAO3xPyeDA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4
Prześlij komentarz